Rusia a tăiat fondurile alocate Transnistriei pentru plata pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Transnistria forţele separatiste controlează multe zone
În Transnistria forţele separatiste controlează multe zone

Rusia a încetat să mai furnizeze Transnistriei tranşa din ajutorul financiar oferit începând cu anul 2008, presupusul motiv fiind deturnarea unor fonduri de către fiul lui Igor Smirnov, scrie publicaţia rusă Kommersant.

"Ajutorul umanitar din Rusia s-a oprit. Nu l-am avut luna trecută, nu-l vom avea nici acum. Nu cunoaştem motivele, dar ni se promite că, într-un final, banii vor ajunge", a afirmat preşedintele Sovietului Suprem al autoproclamatei republici nistrene, Anatoli Kaminski.

Publicaţia rusă mai scrie că Tiraspolul a fost avertizat încă din iarnă referitor la problemele legate de transfer. "Autorităţile ruse au fost informate că banii pe care îi transferă în regiune sunt retransferaţi în contul celei mai mari bănci de la Tiraspol, Gazprombank", scrie Kommersant.

Scrisoarea ar fi fost trimisă la Tiraspol dupa ce Moscova ar fi aflat că banii pe care îi trimite ajung în conturile Gazprombank, controlată de Oleg Smirnov, fiul liderului transnistrean. Presa transnistreană a scris că băncile din Rusia au declanşat procesul de închidere a conturilor corespondente ale băncilor transnistrene din cauza unor încălcări de activitate admise de acestea. De asemenea, Gazprombank a fost suspectată de scheme frauduloase cu banii veniţi din Rusia în calitate de sprijin financiar pentru bătrâni.

"Domnului Smirnov i s-a dat de înţeles că autorităţile trebuie să lucreze în interesul cetăţenilor, nu să-şi rezolve problemele de familie cu banii oferiţi de Federaţia Rusă", a afirmat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

Deocamdată, reprezentanţii regimului separatist nu au avut nicio reacţie.

Rusia oferă bani Transnistriei din 2008, la solicitarea Sovietului Suprem. Legislativul regiunii separatiste s-a adresat în urmă cu doi ani Dumei de Stat cu rugămintea de a susţine majorarea alocaţiilor pentru pensionari. Duma de Stat a răspuns favorabil solicitării şi, de atunci, banii au fost viraţi neîntrerupt în conturile administraţiei transnistrene.

În primul semestru al acestui an, Tiraspolul a primit 414 milioane de ruble, pentru a majora cu 15 dolari pensiile lunare a 137.000 de persoane. Ultima tranşă a ajuns în Transnistria în primăvara acestui an, după care ajutorul a fost îngheţat brusc.

În ultimele luni, problemele financiare ale Transnistriei s-au accentuat, fiind afectată şi afacerea fiului liderului transnistrean.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite