Rusia ar vrea scutul antirachetă mai degrabă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia ar putea să accepte, deşi împotriva voinţei sale, ideea amplasării sistemului american antirachetă în Europa dacă acesta ar fi instalat în extremitatea sudică a NATO, în Turcia,

Rusia ar putea să accepte, deşi împotriva voinţei sale, ideea amplasării sistemului american antirachetă în Europa dacă acesta ar fi instalat în extremitatea sudică a NATO, în Turcia, România sau Bulgaria. Dar preconizata sa instalare în nordul continentului, în Cehia şi Polonia, care are o graniţă terestră comună cu enclava rusă Kaliningrad, ridică semne de întrebare, suţine analista rusă de la Institutul pentru economie mondială şi relaţii internaţionale de la Moscova, Irina Kobrinskaia, citată de cotidianul "The Washington Post". Săptămânalul rus "Kommersant Vlast" scrie că, din punct de vedere militar, plasarea unor rachete de interceptare în Polonia şi a unităţilor radar în Cehia reprezintă o idee bună dacă se ia în consideraţie faptul că armata americană se pregăteşte pentru o confruntare cu Iranul. Traiectoria rachetelor intercontinentale sau cu rază medie - dacă acestea vor fi create şi aţintite asupra Europei şi Americii - urmează un asemenea curs încât Polonia pare locaţia optimală pentru interceptarea lor. Cei care susţin că o locaţie mai potrivită pentru interceptarea rachetelor iraniene ar fi Turcia uită însă că distanţa minimă pentru o interceptare eficientă este de 1.000 de km. Prin urmare, amplasarea unei baze în Turcia ar fi lipsită de sens, deoarece ţara este prea aproape de Iran, scrie publicaţia rusă.

Negocierile SUA-Polonia-Cehia, aproape de final

În ciuda protestelor şi ameninţărilor Moscovei, negocierile americanilor cu Polonia şi Cehia sunt destul de avansate. Praga şi Varşovia încearcă să obţină cât mai mult în schimbul acceptului lor. Polonezii au cerut sisteme balistice avansate PAC-3 Patriot şi chiar noul sistem strategic THAAD (theater high-altitude area defense), susţinând că bazele de apărare balistică trebuie ele însele să fie apărate. Este de la sine înţeles că protecţia este dorită împotriva rachetelor din Rusia, scrie publicaţia rusă.

Polonia, rachete de interceptare, în Cehia, radar de ghidare

Sistemul va fi capabil să preia o rachetă inamică din orice punct al traiectoriei sale. Rachetele ostile vor fi distruse de lasere aeropurtate şi de mici interceptori mobili imediat după lansare. La jumătatea traiectoriei lor de zbor, rachetele inamice urmează să fie doborate de rachetele sistemului GMD (ground-based midcourse defense), de navele echipate cu sistemul de aparăre antiaeriană Aegis şi rachetele de apărare Standard SM-3. Laserele aeropurtate şi sistemul THAAD sunt încă în faza de dezvoltare, dar rachetele de inteceptare cu baza terestră (GBI) au fost deja amplasate în Alaska (14) şi in California (2). Acelaşi tip de rachete urmează să fie amplasat şi în Europa. Pentru început, se propune pentru Polonia o bază GBI cu 10 unităţi de lansare. Sunt luate în considerare trei locaţii din zona fostelor baze aeriene din apropierea coastei Mării Baltice, nu departe de oraşele Koszalin, Czluchow şi Slupsk. De asemenea, a fost propusă amplasarea unui sistem radar XBR în Cehia pentru ghidarea rachetelor din Polonia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite