Rusia, supărată pentru achitarea mareşalului Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ruşi condamnă în termeni duri sentinţa magistraţilor români prin care mareşalul Ion Antonescu a fost achitat pentru crime împotriva păcii. Guvernul de la Moscova, prin

Oficialii ruşi condamnă în termeni duri sentinţa magistraţilor români prin care mareşalul Ion Antonescu a fost achitat pentru crime împotriva păcii.

Guvernul de la Moscova, prin vocea lui Mikhail Kamynin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, spune că decizia Curţii române - o insultă pentru memoria victimelor celui de-al Doilea Război Mondial - este "o încercare de a revizui rezultatele războiului". "Exonerarea complicităţii naziste, ale cărei crime împotriva civililor în regiunile ocupate de Uniunea Sovietică sunt de neuitat, contrazic esenţa şi logica situaţiei postbelice şi a documentelor finale ale proceselor Nuremberg", a declarat Kamynin. El speră că Instanţa Supremă din România va revizui sentinţa scandaloasă. Ion Antonescu (1882-1946), care a condus România din 1940 până în 1944 şi a colaborat cu Hitler, a fost responsabil de moartea a 250.000 de evrei şi a altor 25.000 de romi. Reamintim că Adevărul a dezvăluit că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, la finalul anului trecut, revizuirea procesului mareşalului Ion Antonescu, judecarea pe fond, achitarea acestuia şi a altor 22 de miniştri din cabinetul său, pentru trei infracţiuni de crime contra păcii. În motivarea deciziei sale, judecătorul arată că "războiul României împotriva Uniunii Sovietice a fost legitim, fiind desfăşurat în stare de necesitate, ca război de apărare preventivă, împotriva ameninţărilor armate ce au continuat la frontiera de est a României".

Decizia din 5 decembrie 2006 a Curţii de Apel Bucureşti se referă doar la achitarea unor crime care au fost comise ca urmare a Protocolului secret numărul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov, dintre Germania şi URSS. În 1946, când au fost judecaţi mai mulţi membri ai Guvernului Antonescu, inclusiv generalul, acest protocol nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, el nefiind dezvăluit la acea dată opiniei publice. Decizia CAB nu a înlăturat însă şi efectele celorlalte sentinţe judecătoreşti prin care Antonescu a fost condamnat la moarte şi executat în 1946.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite