Rusia "purifică etnic" pieţele înţesate de vânzători ex-sovietici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă lege rusă interzice de ieri nonruşilor să servească la raioanele şi tarabele de pe cuprinsul patriei Peste 20.000 de neruşi lucrează doar în pieţele moscovite, fenomen cu

O nouă lege rusă interzice de ieri nonruşilor să servească la raioanele şi tarabele de pe cuprinsul patriei

Peste 20.000 de neruşi lucrează doar în pieţele moscovite, fenomen cu rădăcini în vremurile sovietice. Ei nu mai pot fi de-acum angajaţi să vândă direct, dar îşi păstrează dreptul la slujbe de cărăuşi, curăţitori, dar şi angrosişti sau manageri. Declarată de preşedintele Putin (foto) întru protejarea cetăţenilor ruşi, legea a fost dată în lucru parlamentarilor după o serie de incidente interetnice din Rusia - mai ales cel din oraşul nordic Kondopoga, unde doi ruşi au murit într-o confruntare cu etnici ceceni din localitate.

Cote la imigranţi

Grupurile etnice din Rusia consideră legea drept nedreaptă şi chiar disfuncţională: în prezent, cetăţeni din săracele republici central-asiatice găsesc de lucru în pieţele ruseşti, iar acestea beneficiază de redusele lor pretenţii salariale pentru multe ore de muncă. Prin urmare, mass-media rusească socoteşte acum că noua lege va duce la creşterea preţurilor din pieţe şi, apoi, a inflaţiei. Noua lege se înscrie într-o serie de recente măsuri pe care Moscova le-a luat împotriva imigraţiei ilegale din ţară. Din 15 ianuarie, migranţii veniţi în baza regimului de liberă deplasare în Comunitatea Statelor Independente nu mai au voie să vândă alcool sau medicamente în Rusia. Iar din 1 aprilie, numărul străinilor acceptaţi pe piaţa rusă a muncii a fost micşorat cu 40%, în ideea reducerii economiei gri.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite