Moscova se pregăteşte pentru cel mai mare miting politic al ultimilor 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP: Manifestanţii denunţă fraudele de la alegeri
FOTO AFP: Manifestanţii denunţă fraudele de la alegeri

Cel puţin 100.000 de oameni, o cifră uriaşă pentru Rusia ultimului deceniu putinian, sunt aşteptaţi sâmbătă, în stradă, la un mare miting de protest al opoziţiei împotriva fraudării alegerilor legislative din 4 decembrie.

Manifestaţiile organizate zilele trecute de diversele formaţiuni ale opoziţiei nu au reuşit să scoată în stradă la Moscova mai mult de 30.000- 40.000 de oameni, având loc conflicte cu forţele de ordine şi arestări.

Însă au deschis drumul mobilizării pentru mitingul de sâmbătă, cu loc de desfăşurare pe bulevardul care poartă numele lui Andrei Saharov, faimosul disident din perioada sovietică. Alegerea acestui loc din centrul Moscovei de către formaţiunea care a obţinut autorizaţia de manifestaţie, partidul liberal Iabloko, are un simbolism aparte, făcând trimitere la libertatea de exprimare, un drept deloc garantat în Rusia regimului lui Vladimir Putin.

Peste 35.000 de oameni semnaseră deja vineri pe o pagină Facebook pentru a-şi semnala intenţia că vor participa la manifestaţie şi se speră la depăşirea cifrei de 50.000 de participanţi, înregistrată la ultimul miting, pe 10 decembrie în Piaţa Bolotnaia.

Comitetul de organizare a anunţat vineri lista celor care vor vorbi manifestanţilor, printre aceştia numărându-se fostul lider URSS Mihail Gorbaciov, şahistul Garry Kasparov, dar şi tânăra vedetă a Internetului, bloggerul Alex Navalny. Acesta a fost eliberat zilele trecute din închisoare, unde a petrecut două săptămâni după ce numit Rusia Unită a lui Putin "un partid de escroci şi hoţi".

Tandemul Putin-Medvedev încearcă o deschidere

Formaţiunile opoziţiei ruse rămân însă foarte divizate, comuniştii, socialiştii, liberalii, ecologiştii şi anarhiştii participând la precedentele proteste uniţi doar de dorinţa de a spune "NU" intenţiei lui Putin de a obţine un nou mandat la Kremlin.

Cu toate acestea, tandemul Putin-Medvedev a sesizat în ultimele săptămâni că de data aceasta nu mai au de-a face numai cu vocile anemice ale comuniştilor nostalgici după epoca sovietică, ca eternul Ghenadi Ziuganov, sau ale liberalilor Boris Nemţov, Mihail Kasianov şi Grigori Iavlinski, care tot timpul se ceartă între ei.

Mişcarea protestatară a arătat un larg sprijin popular în rândul categoriilor progresiste, care reprezintă viitorul Rusiei. La ultimele manifestaţii au ieşit în faţă reprezentanţi ai angajaţilor profesionişti din oraşe - avocaţi, doctori, dar şi tinerii, bloggerii, lumea Internetului, care are în Rusia nu mai puţin de 55 milioane de utilizatori. Iar oamenii consumă din nou politica, faţă de precedentul ciclu electoral de acum 4-5 ani, când supremaţia lui Putin era indiscutabilă.

Promisiunea unor reforme politice

Aşa că actualul ocupant al Kremlinului, Dmitri Medvedev, a anunţat joi, în ultimul său discurs adresat naţiunii, o serie de reforme politice, menite să dea aparenţa că viitoarele alegeri prezidenţiale din 4 martie vor fi mai democratice decât cele legislative din 4 decembrie. Este vorba despre revenirea la organizarea de alegeri directe pentru guvernatorii din teritoriu (în prezent numiţi de Kremlin), simplificarea procedurii de înregistrare a unui partid politic, întoarcerea la votul uninominal pentru jumătate din mandatele în Dumă, o prezenţă mai mare a partidelor în comisiile electorale, crearea unui canal TV public independent, după modelul BBC. Acestea se adaugă promisiunii lui Putin că în cele 90.000 de secţii de vot vor fi instalate camere video pentru alegerile prezidenţiale, ca să fie evitate fraudele.
"Aduce aminte de perestroika de la sfârşitul anilor '80, care nu a reuşit să evite căderea URSS", a apreciat politologul Stanislav Belkovski.

Pe de altă parte, Medvedev a adăugat şi ameninţarea că nu vor fi tolerate „ingerinţele externe" în politica Rusiei. ""Dreptul cetăţenilor de a-şi exprima opiniile prin toate mijloacele legale este garantat, dar încercările de a-i manipula pe cetăţenii Rusiei, de a-i induce în eroare, de a semăna discordie socialã este inadmisibilă. Nu le vom permite provocatorilor şi extremiştilor să atragă societatea în aventurile lor", a spus Medvedev, sub privirile aprobatoare ale lui Putin.

Popularitatea lui Putin se prăbuşeşte

Pe lângă protestul privind fraudarea grosolană a alegerilor din 4 decembrie, participanţii la mitingul de sâmbătă vor să transmită şi semnalul că ruşii nu mai pot accepta 5 sau chiar 10 ani "domnia" lui Putin.
Dacă majoritatea în Dumă este acum asigurată pentru formaţiunea Rusia Unită a acestuia, ultimele sondaje de opinie indică procente îngrijorătoare. Încrederea ruşilor în Putin a scăzut pentru prima oară în ultimii ani sub 50%, la 47-48%, potrivit sondajelor comandate de putere, iar cele ale opoziţie indică chiar o scădere la 36-40%. E clar însă că în 4 martie victoria din primul tur a lui Vladimir Vladimirovici nu mai pare a fi garantată, o formalitate, aşa cum părea în urmă cu câteva luni.
Rămâne de văzut dacă din rândurile opoziţiei vor răsări şi concurenţii capabili să atragă votul nemulţumiţilor de prestaţia autoritară a lui Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite