Rusia pariază pe “calul” Timoşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Armand Goşu explică pentru “Adevărul” mizele crizei politice din Ucraina. Ce a dus la decizia lui Iuşcenko de a convoca alegeri anticipate? A contat şi poziţia

Analistul politic Armand Goşu explică pentru “Adevărul” mizele crizei politice din Ucraina.

Ce a dus la decizia lui Iuşcenko de a convoca alegeri anticipate? A contat şi poziţia premierului vizavi de războiul din Caucaz?

Războiul din Caucaz a fost doar contextul în care relaţia dintre cei doi s-a re-deteriorat. Adevărata miză a conflictului este dată de viitoarele alegeri prezidenţiale. Atât Victor Iuşcenko, cât şi Iulia Timoşenko urmăresc să obţină această funcţie. Timoşenko se visează mult mai mult decât un simplu premier.

Ce rol va juca Partidul Regiunilor la alegeri şi cum se va poziţiona Timoşenko?

Partidul Regiunilor are un electorat stabil, însă în ultimii ani ei au pierdut în mod constant voturi. Au rămas cu electoratul din estul Ucrainei, în vest însă se votează preponderent partidele prooccidentale. Blocul Iulia Timoşenko a preluat în schimb o parte din votanţii ce aparţin bazinului electoral al Partidului Regiunilor.

Ea este însă conştientă că nu poate ajunge la putere singură. Tocmai de aceea s-a repoziţionat şi s-a apropiat de Rusia. Acum mizează atât pe voturile prooccidentalilor, din vestul Ucrainei, cât şi pe voturile rusofonilor din est.

Această criză politică ar putea afecta şansele Ucrainei de a primi MAP, în decembrie?

Nu criza în sine, ci maniera în care va fi rezolvată aceasta ar putea afecta şansele Ucrainei. Acum, nici Rusia nu mai susţine Partidul Regiunilor aşa cum o făcea înainte, ba chiar susţinerea s-a îndreptat către Blocul Iulia Timoşenko. Problema este că această ultimă criză duce la o distrugere fără echivoc a coaliţiei portocalii. Acum nu mai există o coaliţie puternică ce să militeze pentru integrarea euro-atlantică.

 Pe de altă parte, Iulia Timoşenko are un trecut destul de fluctuant în relaţia cu Moscova. De-a lungul timpului, între cele două părţi au avut loc nenumărate certuri, urmate de “împăcări”. Însă, Timoşenko este acum principalul “cal” pe care mizează Moscova, în condiţiile în care “proiectul Ianukovici” a eşuat.

Este Ucraina un consumator sau un generator de securitate în regiune?

Ucraina este foarte importantă pentru securitatea europeană, nu doar regională. O Ucraină puternică, stabilă, democratică ar reprezenta o garanţie pentru securitatea Europei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite