Rusia riscă să intre în lumea a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia riscă  să intre în lumea a treia
Rusia riscă să intre în lumea a treia

Rusia riscă să devină o economie de lumea a treia, limitată la exportul de materii prime, dacă nu face reforme democratice şi pentru consolidarea statului de drept, a declarat şeful delegaţiei Comisiei Europene la Moscova, Marc Franco, într-un interviu pentru Reuters.

Mai citeşte şi:

Rusia sancţionează statele care livrează arme Georgiei
"Rusia are multe caracteristici ale economiei din lumea a treia" - şeful delegaţiei CE la Moscova


Oficialul european atenţionează că de cinci ani, de când se află la Moscova, nu a observat niciun progres din partea autorităţilor ruse. „Situaţia din Rusia a stat pe loc, dacă nu cumva a regresat“, atenţionează Marc Franco.

Reprezentantul UE la Moscova susţine că perioada în care Putin a fost preşedinte coincide cu o perioadă de regres democratic şi economic. „Poate că mă înşel sau nu, dar am impresia că în această perioadă, multe dintre reformele erei Elţîn au fost anulate“, explică Franco.

Totuşi, oficialul european speră ca, pe termen lung, o nouă generaţie de ruşi va evita revenirea ţării la autoritarismul de tip sovietic şi va reafirma drepturile cetăţeneşti, esenţiale pentru modernizarea ţării şi dezvoltarea ei economică.

Franco critică nu doar sistemul politic de la Moscova, dar şi economia acestei ţări, controlate de stat şi de oligarhii apropiaţi de Kremlin. „Rusia are în continuare multe dintre caracteristicile unei economii din lumea a treia, care exportă materii prime şi importă produse finite.

Nu sunt sigur că este nevoie de o democraţie adevărată pentru a exporta petrol, gaz şi nichel, dar este nevoie de democraţie pentru a construi o economie de secolul al XXI-lea bazată pe cunoaştere. Acest lucru este imposibil în lipsa unui stat de drept adevărat“, atenţionează Franco.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite