„Rusia e garantul Tiraspolului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O formă de confederaţie cu Moldova este soluţia agreată la Tiraspol pentru rezolvarea conflictului. Evgheni Sevciuk, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, explică care ar fi soluţiile rezolvării conflictului cu Chişinăul  şi legătura Transnistriei cu Rusia.

Adevărul: Cum apreciază Tiraspolul ideea unei eventuale federalizări a Republicii Moldova?

Evgheni Sevciuk: Partenerii noştri moldoveni insistă pe un singur format de negociere şi o singură soluţie, adică ce ei numesc autonomie pentru Transnistria. În baza unei legi adoptate de parlamentul moldovean în 2005, Chişinăul are un set clar pe care să îl negocieze, autonomie pentru Transnistria, şi nimic altceva.

Deci, nu prea ştim ce ar mai fi de negociat. Ei au adoptat asta unilateral. Aşadar, ideea federalizării nu e o variantă în discuţie, pentru că ei nu vor să negocieze în afara formatului şi principiilor votate de parlament.

După conflictul din Georgia simţiţi ceva mai multă grabă, de la Chişinău ori Moscova, pentru o soluţie privind Transnistria?

După conflictul din Georgia au fost multe declaraţii. Acum, Rusia consideră că sunt premize pentru continuarea negocierilor privind Transnistria. Noi am primit de la Moscova mesajul să căutăm, prin negocieri, formula unui aranjament final, chiar dacă unii dintre transnistreni nu mai vor să negocieze.

Rusia e garantul nostru. Dar, deocamdată, nu s-au stabilit cu Moldova condiţii reale de încredere. Deci, nu există nici condiţii favorabile unei rezolvări. O formă de confederaţie ar fi bună. Cea mai bună versiune pentru Transnistria ar fi, însă, crearea unei Uniuni Statale. Dar Moldova nu vrea asta.

Dacă s-ar stabili măsuri de încredere şi s-ar face demersuri treptate spre integrare, atunci ar apărea şi rezolvarea conflictului. Vedem o grabă la Chişinău, dar nu o înţelegem, nu înţelegem ce vor. Graba îi face să ia decizii pripite şi contradictorii.

Cum anume e Rusia garantul Transnistriei? Speraţi la o recunoaştere?

Nimeni nu sprijină, în acest moment, independenţa Transnistriei. Nici Rusia nu a făcut propuneri în acest sens. Aşa că suntem parte la un conflict, recunoscut de comunitatea internaţională, deci trebuie să continuăm negocierile. Dar noi nu vrem autonomia oferită de Moldova. Mai ales că am văzut ce negativ a fost exemplul de autonomie oferit Găgăuziei.

Tot mai mulţi transnistreni părăsesc regiunea, deja pe străzi am văzut mai mulţi copii şi bătrâni.

Da, nu negăm asta. Unul din motive este nesiguranţa dată de statutul juridic neclar al Transnistriei. Asta a dus la o situaţie economică şi socială foarte proastă. În plus, Moldova impune asemenea condiţii şi restricţii care ne afectează economia. Cu infrastructura blocată, e greu să se facă afaceri în Transnistria.

Datorită blocadei Chişinăului, nu prea vine nimeni aici să facă investiţii. Aşa că avem şi un şomaj ridicat, deci nu e de mirare că oamenii pleacă la lucru în alte părţi. Am pierdut deja 200.000 dintre cetăţenii noştri, adică o treime din populaţie. Produsele transnistrene nu pot fi exportate prin Ucraina, aşa că ele trebuie să treacă prin Moldova, şi e mult mai scump.

Moldova minte dacă zice că oferă facilităţi Transnistriei. Fac presiuni economice asupra noastră ca să fim de acord cu o soluţie politică favorabilă lor. Asta a dus la războaie economice între noi şi ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite