Rusia, încă prezentă în marile proiecte energetice bulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia, încă prezentă în marile proiecte energetice bulgare
Rusia, încă prezentă în marile proiecte energetice bulgare

Securitatea enetgetică a Bulgarie va fi asigurată cu participare Rusiei, potrivit preşedintelui bulgat Gheorghi Pârvanov. Acesta a declarat vineri că  ţara sa nu va renunţa la realizarea celor câteva proiecte energetice de anvergură cu participarea Rusiei.

"Dacă dorim ca Bulgaria să devină un important centru energetic în Balcani, iar noi am făcut publică o astfel de intenţie de mai multă vreme, este necesar să evaluăm tot ceea ce se face în prezent în domeniul energiei", a spus Pârvanov, citat de Agerpres, adăugând că proiectele energetice asupra cărora Sofia a convenit anterior reprezintă o "investiţie în securitatea energetică a ţării".

El a criticat ideea expusă anterior de către reprezentanţii GERB, de centru-dreapta, care a câştigat recent alegerile generale şi a intrat în guvern, cu privire la necesitatea de a fi suspendate marile proiecte energetice din cauza costurilor ridicate sau a transferului lor în proprietatea unor investitori privaţi. Aceştia consideră că o cooperare activă cu Rusia în domeniul energetic va spori dependenţa ţării de Moscova.

"Experienţa europeană şi mondială arată că un stat viabil este acela care se preocupă de dezvoltarea sectorului său energetic", a subliniat şeful statului bulgar, adăugând că "dacă Bulgaria doreşte să beneficieze de securitate energetică atunci de sfera energiei trebuie să se preocupe statul şi nu oameni de afaceri privaţi, mai ales cei din afara ţării, care îşi urmăresc propriile interese".

Declaraţiile preşedintelui Gheorghi Pârvanov vin după ce reprezentanţi ai noului guvern bulgar, inclusiv premierul Boiko Borisov, au formulat serioase îndoieli cu privire la realizarea în condiţii de criză a unor proiecte energetice de anvergură cu participarea Rusiei, având în vedere în primul rând construcţia centralei nucleare Belene, a conductei South Stream, precum şi a oleoductului Burgas - Alexandropolis, proiect în care este implicată şi Grecia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite