Rusia, la cumpărături în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile Rusiei intenţionează să profite de pe urma situaţiei dificile create de criza economică în ţările din Europa de Est, pentru a consolida poziţiile business­ului rus în aceste

Autorităţile Rusiei intenţionează să profite de pe urma situaţiei dificile create de criza economică în ţările din Europa de Est, pentru a consolida poziţiile business­ului rus în aceste regiuni, scrie “Nezavismai Gazeta”.

Ministrul rus al dezvoltării economice, Elvira Nabiullina, a declarat că este necesar să se creeze o structură specială care să coordoneze acţiunile oamenilor de afaceri ruşi şi ale guvernului în vederea achiziţionării la preţ redus a unor active în ţările vecine.

Economistul Aleksandr Osin nu exclude că, în acest scop, ar putea fi activată o parte din mijloacele Fondului guvernamental de Rezervă.

El a precizat că Rusia are interese în special în Ucraina şi Kazahstan, dar nu sunt excluse tentative de expansiune în anumite ţări din Europa de Est, care au o bază macroeconomică slabă şi a căror prosperitate de dinaintea crizei depindea de consumul intern şi de creditele acordate de Uniunea Europeană. 

Compania Malev, un început

Un prim exemplu ar fi, potrivit ziarului rus, achiziţionarea companiei aviatice ungare Malev, care şi-a schimbat proprietarii zilele trecute. Managementul  coproprietarului rus al companiei, Boris Abramovici, a fost considerat ineficient.

Drept rezultat, pachetul său de acţiuni a revenit băncii de stat Vneşeconombank, adică beneficiarul s-a dovedit a fi statul rus. Extinderea prezenţei Rusiei peste hotare este puţin probabil să fie salutată cu entuziasm în ţările respective, ţinând cont de experienţa istorică delicată, subliniază cotidianul rus.

Prejudecăţile nu pot fi ignorate

În condiţiile în care se preconizează ca activele problematice ale unor companii străine să fie cumpărate din banii statului, prezenţa companiilor ruseşti ar putea determina asociaţii neplăcute legate de expansiunea statului rus propriu-zis.

Ucraina şi ţările din Europa de Est vor interpreta acest lucru mai degrabă ca un atac la adresa suveranităţii lor, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite