Iuşcenko: Rusia îi ascunde pe cei care m-au otrăvit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuşcenko: Rusia îi ascunde pe cei care m-au otrăvit
Iuşcenko: Rusia îi ascunde pe cei care m-au otrăvit

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a acuzat autorităţile ruse că ascund autorii otrăvirii sale cu dioxină, în campania electorală din 2004.

Unul dintre suspecţi - fostul secretar adjunct al Consiliului de securitate al Ucrainei, Vladimir Satziuk, a primit cetăţenia rusă şi, potrivit unor surse neoficiale, este consilier al directorului FSB.

„Oamenii implicaţi direct în organizarea otrăvirii mele se află de peste patru ani la Moscova. De trei ori m-am adresat preşedintelui Rusiei cu rugămintea de a permite interogarea respectivelor persoane de către anchetatori ucraineni“, a declarat şeful statului ucrainean, pentru „Der Spiegel“.

„Iulia Timoşenko împiedică ancheta“

Printre suspecţi se află şi bucătarul şi unul dintre angajaţii personalului de deservire. „Toti sunt la Moscova“, a subliniat Iuşcenko. Liderul de la Kiev susţine că a fost intoxicat cu dioxină în perioada campaniei electorale pentru preşedintia Ucrainei din 2004, în timpul unui dineu, otrava desfigurându-l practic, la acel moment.

Iuşcenko arată cu degetul şi către fosta sa tovarăşă de baricadă din timpul „revoluţiei portocalii“, Iulia Timoşenko, care acum este premier şi ţinteşte la postul de preşedinte. El spune că anturajul acesteia a obstrucţionat ancheta.

Timoşenko a fost convocată de mai multe ori la Procuratură pentru depoziţii, deşi ea nu a participat la masa organizată la vila adjunctului şefului serviciilor secrete ucrainene.

Pentru identificarea dioxinei, Procuratura Generală a Ucrainei plănuia să cumpere eşantioane ale acestei substanţe din SUA, Rusia şi Marea Britanie. Moscova nu a trimis nici până în prezent un eşantion din dioxina fabricată în laboratoarele sale. Aceasta în timp ce s-a demonstrat că probele de dioxină trimise la Kiev de Washington şi Londra diferă de substanţa la care s-a recurs în otrăvirea lui Iuşcenko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite