Rusia ameninţă independenţa Estoniei - oficial parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele comisiei pentru servicii secrete din parlamentul Estoniei, Jaanus Rahumagi, a declarat ieri că ambiţiile Rusiei de a reveni în fosta zonă de influenţă a URSS constituie o ameninţare pentru independenţa estonă.

"Situaţia în care se află Estonia la sfârşitul acestui deceniu îi ameninţă independenţa. Mijloacele folosite de Rusia pentru a-şi atinge obiectivele din ceea ce se cheamă «apropiata sa vecinătate» sunt mai profesioniste şi mai diversificate decât în urmă cu zece ani", a spus Jaanus Rahumagi, citat de NewsIn.

"Dacă urmărim cum se comportă acum Rusia, putem vedea clar că Estonia nu este singura care se află în cercul ţărilor în care Rusia vrea să-şi sporească influenţa", a subliniat oficialul.

"Însă atitudinea Kremlinului faţă de Estonia seamănă şi mai mult cu un ultimatum lansat în calitate de «proprietar şi stăpân»", a mai declarat Rahumagi.

În Estonia a izbucnit în toamna anului trecut unul dintre cele mai mari scandaluri de spionaj din ultimele decenii. Contraspionajul l-a a arestat pe fostul şef al serviciului de securitate al Ministerului Apărării, Gherman Simm, pe care l-a acuzat de transmiterea de informaţii secrete către Rusia, informaţii ce ţin de cooperarea Estoniei cu UE şi NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite