Rusia: Organizatorii unei expoziţii de artă amendaţi cu 9.000 de euro pentru incitare la ură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii unei expoziţii de artă care a declanşat controverse la Moscova în 2007 au fost condamnaţi, luni, la plata unor amenzi în valoare totală de 9.000 de euro, relatează AFP.

Iuri Samodurov, fost dirctor al muzeului Saharov, a fost condamnat la plata unei amenzi de 200.000 de ruble (5.100 de euro), iar Andrei Erofeiev, comisar al expoziţiei, a fost amendat cu 150.000 de ruble (3.900 de euro), în urma unui proces în care cei doi riscau condamnări de până la trei ani de închisoare.

Declaraţi vinovaţi pentru incitare la ură, cei doi au avut "intenţii criminale", a apreciat tribunalul, care a identificat în operele expoziţiei "Arta interzisă-2006" un vocabular grosolan.

Expoziţia a prezentat opere pe care directorii altor muzee le consideraseră prea şocante şi pe care refuzaseră să le expună, printre acestea numărându-se şi o imagine a lui Iisus într-o reclamă pentru restaurantele McDonalds sau un Mickey Mouse într-un tablou cu mesaj religios.

Organizatorii au fost criticaţi dur de Consiliul Poporului, o organizaţie ultraortodoxă şi naţionalistă rusă, care a şi depus plângerea în justiţie.

După anunţarea deciziei, Erofeiev a apreciat că aceasta a avut caracter politic. "Este o decizie de compromis, care, slavă Domnului, nu mă condamnă la închisoare. Decizia vine, desigur, de la guvern sau de la premierul (Vladimir Putin), sunt sigur", a spus el.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a denunţat "o decizie ruşinoasă", care reprezintă "o nouă atingere la adresa libertăţii de exprimare".

Reprezentanţii Consiliului Poporului au apreciat însă că pedepsele sunt prea uşoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite