Rusia şi România, sperietoare pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iuri Ehanurov, ministrul ucrainean al apărării, a identificat cele două state drept potenţiali inamici ai ţării sale. Oficialul ucrainean a sugerat, într-o declaraţie făcută la postul ICTV din Kiev, că potenţialii adversari ai Ucrainei sunt două state vecine, şi anume Rusia şi România.

”Consider că trebuie să acordăm o atenţie sporită acelor state care au formulat, într-un fel sau altul, pretenţii teritoriale faţă de ţara noastră”, a răspuns Ehanurov, fost premier, la întrebarea moderatorului TV pe cine percepe armata ucraineană ca potenţial inamic. 

“Insula Şerpilor, mai bine zis platoul său continental, face astăzi obiectul unui litigiu cu România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Jurisdicţia ucraineană asupra Sevastopolului este pusă şi ea la îndoială, ştim bine de cine.

Nici statutul Insulei Tuzla nu a fost stabilit definitiv din cauza trenării negocierilor de partea rusă.

Şi nu este vorba propriu-zis de Insula Tuzla sau Insula Şerpilor, ci de rezervele de petrol şi gaze din platourile continentale ale Mării Azov şi Mării Negre, unde nu suntem lăsaţi să forăm”, a explicat ministrul ucrainean al apărării, citat de agenţia Novîi Reghion, subliniind că în Ucraina au fost descoperite rezerve de ţiţei şi gaze capabile să asigure nevoile ţării.

Ehanurov a liniştit  populaţia că armata ucraineană este capabilă să asigure securitatea ţării. “Vreau ca ucrainenii să ştie: suntem capabili să ne apărăm şi avem şi cu ce. Atunci când s-a destrămat URSS, Ucraina a moştenit mai mult de jumătate din potenţialul de apărare antiaeriană al întregii Uniuni Sovietice.

Asta s-a întâmplat din cauză că cea mai mare parte a sistemului sovietic de apărare antieriană se afla concentrată pe teritoriul Ucrainei Sovietice Socialiste. Noi am păstrat totul. N-am distrus nimic. Aceste capacităţi ar putea face treabă bună şi astăzi, pentru că le-am întreţinut în tot acest timp”, a spus oficialul ucrainean.

Ehanurov nu este singurul politician ucrainean care face astfel de declaraţii prin care acuză România că ar atenta la bucăţi din teritoriul Ucrainei. Cele mai multe au venit după ce Bucureştiul a adus în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la ­Haga dosarul delimitării platoului continental al Mării Negre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite