Medvedev: "Eu conduc Rusia, nu Putin!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medvedev: "Eu conduc Rusia, nu Putin!"
Medvedev: "Eu conduc Rusia, nu Putin!"

"În Rusia nimeni nu mişcă un deget, dacă eu nu semnez mai întâi o hărtie, chiar dacă nu sunt foarte lămuriţi cine conduce ţara. Acest lucru e grăitor pentru oricine vrea să se lămurească asupra acestei probleme", a declarat preşedintele rus, Dimitri Medvedev, pentru CNN, precizând că cei care consideră că premierul Vladimir Putin este cel care trage forile în Rusia sunt victimele "stereotipiilor".

Afirmaţiile lui Medvedev au apărut după ce premierul Vladimir Putin a lansat din nou ipoteza revenirii sale în fotoliul prezidenţial din 2012, şi pe fondul speculaţiilor opiniei internaţionale potrivit cpăreia Medvedev este doar o "faţadă ceremonială" pentru a-l ascunde pe adevăratul conducător al Rusiei, fostul preşedinte şi actualul premier, Vladimir Putin.

"Politica externa? Un singur om o face în ţara asta, preşedintele... În mod natural, toate directivele, toate deciziile sunt adoptate de preşedinte", a spus Medvedev.

Pe parcursul interviului acordat CNN, Medvedev şi-a exprimat şi dorinţa de a colabora cu preşedintele american, Barack Obama, pentru a rezolva problema înarmării nucleare a Iranului.

"Îmi place să discut cu preşedintele Obama. Am avut o întâlnire extrem de serioasă în Rusia. Cred că am petrecut împreună opt ore. Încearcă să rezolve multe probleme. Mai are o calitate: îţi ascultă argumentele, apoi îşi formulează poziţia, care nu coincide de multe ori cu poziţia Rusiei. Într-un cuvânt este destul de uşor de comunicat cu el", a precizat Medvedev.

Rusia a respins propunerea Statelor Unite de a înăspri sancţiunile aplicate Iranului dacă nu renunţă la programul de îmbogăţire a uraniului. "Cred, cu sinceritate, că Iranul are nevoie de motive serioase pentru a a fi mai cooperant referitor la politica sa nucleară", a spus preşdintele rus.

Rusia a acceptat să vândă guvernului de la Teheran sistemul său de interceptare al rachetelor, S-300. Medvedev a precizat că acest sistem a fost vândut respectând toate legile internaţionale şi c va fi folosit de către armata iraniană numai în scopuri defensive. Israel s-a arătat profund îngrijorat de acţiunile Moscovei, avertizând asupra amplificării  ameninţării iraniene.

Medvedev: "Nivelul corupţiei din Rusia a ajuns la un nivel inacceptabil"

Preşedintele rus s-a arătat nemulţumit de unele aspecte ale economiei ruseti, precizând că nivelul corupţiei este inacceptabil.

Medvedev recunoaşte că jurnaliştii ruşi sunt supuşi unor presiuni constante din partea politicienilor, însă a precizat că acest lucru se întâmplă, în special, în presa regională, şi nu în cea centrală.

"Sunt situaţii în care oamenii politici încearcă şi facă presiuni asupra jurnaliştilor- Nu neg acest lucru. De fapt, astfel de situaţii se întâlnesc mai mult în provincie, unde anumitor baroni locali nu le convine să apară articole negative la adresa lor. Chiar dacă anumite subiecte sunt ocolite de presa scrisă sau de cea de televiziune, nu trebuie să uităm că Rusia are astăzi circa 40 de milioane de utilizatori de Internet, astfel că e aproape imposibil să ascunzi informaţii. A încerca să limitezi liberatatea presei este un lucru fără şanse de reuşită", a declarat Medvedev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite