Rusia, la CEDO pentru Katyn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea cere Rusiei explicaţii în legătură cu „masacrul de la Katyn“, după ce a admis plângerile fiului şi unui nepot ai doi ofiţeri polonezi ucişi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea cere Rusiei explicaţii în legătură cu „masacrul de la Katyn“, după ce a admis plângerile fiului şi unui nepot ai doi ofiţeri polonezi ucişi în 1940 în pădurea aflată în prezent pe teritoriul Belarusului.

Deşi zeci de polonezi au depus fără succes în ultimii ani plângeri la CEDO împotriva Rusiei, instanţa europeană a admis plângerile celor doi, după ce aceştia au reuşit să obţină documente oficiale ce atestă implicarea NKVD-ului (poliţiei politice a lui Stalin) în uciderea rudelor lor. Succesul celor doi nu a fost deloc uşor.

Bătălia cu justiţia rusă

Timp de cinci ani, ei au luptat cu justiţia rusă pentru a obţine acces la documentele din Dosarul Katyn. Mai mult, cu toate că documentele eliberate de Procuratura militară rusă atestă că Jerzy Janowiec şi Antoniego Rybowskiego au fost ucişi de NKVD, tribunalele din Rusia, inclusiv Curtea Supremă, a refuzat să recunoască rudele celor doi ofiţeri parte vătămată.

 Mai mult, lor li s-a interzis şi accesul la întregul dosar Katyn, întrucât, după cum au explicat oficialii ruşi, este vorba de informaţii clasificate. În plus, chiar dacă NKVD a ucis ofiţeri polonezi la Katyn, cazul reprezintă o crimă obişnuită şi nu prezintă semnele unui genocid, care nu are termen de prescriere, a decis justiţia rusă. În plângerea depusă la CEDO, rudele ofiţerilor Jerzy Janowiec şi Antoniego Rybowskiego au afirmat că Rusia le-a încălcat dreptul la un proces echitabil.

 „Crima de la Katyn“ este termenul generic utilizat pentru împuşcarea în aprilie-mai 1940 a aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi, care se aflau închişi în diferite lagăre ale NKVD. Pădurea din Katyn este doar unul dintre locurile unde au fost împuşcaţi ofiţerii polonezi, aici găsindu-se, pentru prima dată, rămăşiţele pământeşti ale unora dintre ei în 1943. Ulterior, gropi comune au fost descoperite în pădurile de lângă Harkov (Ucraina) şi Smolensk (Rusia).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite