Romii, victime ale intoleranţei şi violenţei în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intoleranţa la care sunt supuşi romii în Europa a fost denunţată luni în cadrul unei ceremonii organizate la fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau de către oficiali ai unor asociaţii ale romilor.

Tututor celor care pretind acest lucru, le răspund: suntem un singur mare popor, mai ales în această Zi Internaţională a Holocaustului Romilor, a declarat directorul Asociaţiei Romilor în Polonia, Roman Kwiatkowski.

Romii continuă să fie victime ale intoleranţei şi chiar ale violenţei brutale, în contextul în care, în Europa, se vorbeşte despre divizări şi conflicte între sinti şi romi, a afirmat el.

Suntem privaţi de drepturi, cum a fost, recent, cazul în Ungaria. Discriminarea şi persecutările etniilor rome şi sinti trebuie să dispară pentru totdeauna din viaţa popoarelor, în Europa, a declarat liderul populaţiilor sinti şi rome din Germania, Romani Rose.

Circa 500 de romi din mai multe ţări s-au adunat la un memorial dedicat exterminării lor de către nazişti din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Aceştia au marcat, luni, noaptea de 2 spre 3 august 1944, când naziştii au condus ultimii 3.000 de romi din cadrul lagărului de la Birkenau la crematoriul numărul cinci, unde au fost exterminaţi cu toţii.

Citiţi mai multe despre ceremonia de la Auschwitz-Birkenau pe adevărul.it.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite