CE: Romii au aceleaşi drepturi ca toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul francez şi-a explicat marţi, în faţa Comisiei Europene, controversata sa politică de expulzare a romilor în ţările lor de origine, în special în România, în timp ce Bruxelles-ul insistă pe respectarea reglementărilor în vigoare şi pe integrarea necesară a acestei comunităţi, informează AFP.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouch, şi conaţionalul său ministru al imigraţiei, Eric Besson, au afirmat că aceste expulzări respectă "cu scrupulozitate" dreptul european. "Franţa nu stigmatizează pe nimeni şi nicio expulzare colectivă nu a fost efectuată", a declarat Lellouche citat de Agerpres.

Fără să critice explicit politica franceză, Comisia a invitat de mai multe ori Parisul să respecte reglementările europene referitoare la libertatea circulaţiei şi libertatea de stabilire în Uniunea Europeană. La primul punct, Besson a motivat că "această libertate nu poate servi drept pretext activităţilor ilicite, în special traficului cu fiinţe umane".

Referitor la dreptul de sejur al cetăţenilor europeni într-o ţară a UE la libera lor alegere, Besson a insistat asupra "responsabilităţii proprii fiecărui stat din UE pentru integrarea socială şi economică a cetăţenilor săi", părând să indice implicit că problema integrării romilor este o problemă care priveşte în special România.

Însă Comisia nu a fost de aceeaşi părere. "Romii sunt cetăţeni europeni, ei au aceleaşi drepturi ca toată lumea. Integrarea romilor este peste tot în Europa, ţările de origine, ţările care îi primesc, vorbim despre toate statele membre. Trebuie o integrare completă în fiecare stat membru", a spus purtătorul de cuvânt al comisarului european al justiţiei, Viviane Reding.

Comisarii au insistat în faţa reprezentanţilor francezi asupra faptului că nu trebuie să vorbească doar despre expulzările celor care nu respectă legea, ci şi despre integrarea romilor în Europa, fără deosebire de ţara de origine sau cea primitoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite