AFP: Românii participă la un scrutin crucial pentru a pune capăt crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România îşi va exprima votul duminică pentru alegerea unui nou preşedinte, în cadrul unui scrutin crucial, care se vrea a pune capăt crizei politice ce afectează ţara, deja afectată de o recesiune severă şi de un guvern demis care sea flă la conducere de două luni, transmite AFP.

La 20 de ani de la căderea comunismului, această ţară cu 22 de milioane de locuitori s-a confruntat în decurs de câteva săptămâni cu spargerea coaliţiei dintre democrat-liberali (PDL, aflaţi la guvernare) şi PSD, căderea guvernului, apoi eşecul a doi premieri succesivi desemnaţi de Băsescu de a obţine aprobarea Parlamentului. La originea acestei succesiuni de evenimente se află conflictul deschis dintre şeful statului şi opoziţie, care deţine majoritatea absolută în Parlament, relatează AFP.

12 persoane candidează pentru această funcţie, dar duelul decisiv va avea loc, fără îndoială, la al doilea tur de scrutin, din 6 decembrie, între preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu şi liderul social-democraţilor Mircea Geoană. În cazul în care liberalul Crin Antonescu, susţinător al unei scăderi a impozitelor, nu va face o surpriză., precizează AFP.

  • Traian Băsescu, fost căpitan de marină în vârstă de 58 de ani, ales preşedinte în 2004, şi Geoană, în vârstă de 51 de ani, fost ambasador în Statele Unite, apoi ministru de externe între 2000 şi 2004, sunt creditaţi cu 30%, respectiv 32% din intenţiile de vot, potrivit sondajelor.


În 2004, miza alegerilor era legată de succesul aderării la UE. În 2009, indiferent cine va fi învingător, România nu se va îndepărta de calea sa
, a explicat pentru AFP directoarea Societăţii Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi.

Câştigătorul va trebui să desemneze rapid un premier capabil să obţină majoritatea în Parlament şi să adopte reformele foarte aşteptate de Bruxelles şi de Fondul Monetar Internaţional, care au acordat României un împrumut de 20 de miliarde de euro.

Diabolizat de clasa politică, excepţie făcând PDL, din care a făcut parte, şi de o parte din presă, Băsescu se declară victimă a unui sistem ticăloşit care vrea să împiedice modernizarea ţării.

Majoritatea actuală nu mi se opune mie, ci reformelor pe care le-am lansat, printre care eliminarea privilegiilor unor categorii
, a declarat Băsescu.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite