Romanii si bulgarii - ingrijorati de efectele aderarii asupra agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile romanilor Si bulgarilor legate de aderarea celor doua tari la UE nu difera cu mult de temerile scepticilor din cele zece tari care au aderat la UE in 2004. Principala ingrijorare

Temerile romanilor Si bulgarilor legate de aderarea celor doua tari la UE nu difera cu mult de temerile scepticilor din cele zece tari care au aderat la UE in 2004. Principala ingrijorare pare sa fie efectul pe care il va avea integrarea asupra economiei interne. Nu de multe ori, frica aceasta de efecte economice adverse a fost incurajata in perioada de preaderare si de deciziile guvernantilor, argumentate intotdeauna - fie real sau nu - prin necesitatea conformarii la normele europene. De remarcat este insa faptul ca romanii si bulgarii sunt cel mai putin sceptici dintre eurosceptici.
Potrivit ultimului eurobarometru, doar 32 la suta dintre romani si 44 la suta dintre bulgari au indoieli asupra beneficiilor pe care integrarea in Uniune le-ar putea aduce tarii lor. Principala temere a romanilor si bulgarilor este legata de potentialul efect negativ al aderarii asupra agriculturii tarii lor. Ei se mai tem in egala masura si ca vor trebui sa contribuie la bugetul comunitar cu mai multi bani decat primesc. Frica ne mai este si noua si bulgarilor ca fenomenul traficului de droguri si al crimei organizate va lua amploare dupa aderare. Eurobarometrul arata insa ca romanii si bulgarii se sustin reciproc in privinta aderarii. Romanii sustin in proportie de 80 la suta aderarea Bulgariei la UE. La randul lor, 75 la suta dintre bulgari se pronunta in favoarea aderarii Romaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite