România, pe primul loc în topul ţărilor care deturnează fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile europene destinate României ajung cu greu la beneficiari
Fondurile europene destinate României ajung cu greu la beneficiari

Potrivit unui raport întocmit de Oficiul European de Luptă Antifraudă OLAF, România se află pe primul loc în topul statelor membre UE care deturnează fonduri europene. Ţara noastră este urmată de Germania şi Italia.

În timp ce Italia este ţara care a deturnat cei mai mulţi bani europeni în 2011, România conduce clasamentul celor mai multe cazuri, raportând 225 de anchete. Pe locul doi se află, spre surprinderea tuturor, Germania, cu 168 de cazuri de fraudă. Italia se situează pe locul al treilea, cu 112 dosare, potrivit raportului OLAF, publicat la 11 iulie 2012.

La 19 iulie, Comsia Europeană a publicat un raport privind fraudele şi neregulile în gestionarea fondurilor europene care confirmă că Germania înregistrează un număr mare de cazuri. Totuşi, situarea sa geografică şi valorile sale demografice pot justifica parţial această constatare: Germania este cea mai populată ţară din Uniunea Europeană şi se află în centrul Europei, fiind astfel expusă la tranzitul produselor de contrabandă care provin din Europa de Est.

Numărul de cazuri de fraudă semnalate poate varia foarte mult în funcţie de sistemul juridic al fiecărei ţări. În Germania, la fel ca în România şi în Italia, prevalează principiul legalităţii - orice problemă care rezultă dintr-o suspiciune de fraudă este rezolvată în instanţă. În alte ţări, precum Franţa sau Belgia, se aplică principiul oportunităţii, care permite închiderea imediată a unor cazuti în lipsa unor dovezi concludente.

"Ceea ce este îngrijorător în cazul României este rata scăzută a condamnărilor la sfârşitul procedurilor judiciare", consideră reprezentantul OLAF Lothar Kuhl, citat de site-ul postului francez de televiziune TV 5. "Rareori sunt condamnaţi suspecţii. Mai important decât numărul mare de cazuri (n.r. - de corupţie) transmise este eficienţa cu care acestea sunt tratate de către autorităţile naţionale. Statele care au rate ridicate de cazurile nerezolvate demonstrează o ineficienţă a sistemului judiciar de a-i pedepsi pe infractori", a mai spus Kuhl.

Potrivit raportului OLAF, în România, 73,4% dintre procesele deschise sunt respinse în cursul soluţionării lor. Doar 23,4% dintre cazuri sunt soluţionate. În schimb, în Germania, 32,5% dintre procese sunt respinse, iar 57% sunt soluţionate.

"România este supusă unui mecanism de control special, ceea ce explică oarecum numărul mare de cazuri de fraudă semnalate", se mai arată pe site-ul televiziunii franceze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite