În România, subvenţiile vor creşte abia din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata la hectar din bugetul naţional va putea fi mărită din 2010 cu 20 de procente faţă de nivelul actual, pentru reducerea diferenţei dintre subvenţiile acordate agricultorilor din statele

Plata la hectar din bugetul naţional va putea fi mărită din 2010 cu 20 de procente faţă de nivelul actual, pentru reducerea diferenţei dintre subvenţiile acordate agricultorilor din statele vechi şi cele nou-aderate.

Ministrul agriculturii de la Bucureşti, Dacian Cioloş, afirmă că România a obţinut acordul de creştere a subvenţiilor la hectar acordate din bugetul naţional (top-up) începând cu 2010 şi până când vom ajunge la nivelul de 100%.

“Vom putea creşte plata la hectar din bugetul naţional, nu cu 30% cât e acum, ci cu un nivel de 50%. Acest lucru înseamnă că vom ajunge la nivelul de 100% cu subvenţiile mai repede decât era prevăzut iniţial şi că o să trecem de la aproximativ 120 de euro, plata la hectar în 2009, la aproximativ 160-170 euro la hectar şi ne putem apropia de media din UE, de 200 euro la hectar”, a precizat Cioloş.

Oficialul a adăugat că nu a fost acceptată această majorare din 2009 pentru că România mai are dreptul la ajutoarele de stat pe care le-a plătit şi înainte de aderare şi le va plăti şi în 2009. “A fost acceptată solicitarea noastră numai din 2010, când nu vom mai acorda ajutoarele de stat”, a precizat ministrul agriculturii.

Zonele de munte vor fi ajutate

Al doilea lucru obţinut de România la Consiliul de Miniştri de la Bruxelles reprezintă o sumă în plus de 100 de milioane de euro pentru perioada 2010-2016 pentru susţinerea anumitor tipuri de producţii în zone defavorizate.

Statele membre au dreptul să facă o prelevare de 10% din alocarea financiară naţională pentru plăţile directe la hectar, iar fondul respectiv să îl utilizeze pentru anumite tipuri de producţii din zone defavorizate sau unde riscă să existe probleme. De exemplu, ar putea fi vorba de creşterea animalelor în zona de munte sau anumite culturi pentru care s-au eliminat subvenţiile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite