România, scoasă la raport în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu ne ţinem de treabă, ni se vor aplica "măsuri adecvate"

aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007. Ambele ţări vor fi avertizate de CE într-un alt limbaj decât cel folosit până acum că vor fi pedepsite cu aplicarea unor"măsuri adecvate" dacă nu-şi rezolvă "benchmark-urile" până în primăvara lui 2007. Pedeapsa constă fie în pierderea unor bani europeni, fie în nerecunoaşterea unor structuri instituţionale.
În raportul Rehn, atât Bucureştiul, cât şi Sofia sunt avertizate asupra posibilităţii aplicării unor "măsuri adecvate" - doar o altă formulare pentru "clauze sectoriale" - în domeniul agriculturii şi cel al justiţiei, dacă nu rezolvă anumite probleme-cheie, numite în document "benchmark". Aşa cum s-a întâmplat şi în mai, CE face distincţie între stadiul avansat al reformelor din România şi cel mai puţin avansat al celor din Bulgaria. Astfel, în timp ce Bucureştiului i se spune că trebuie să facă "noi eforturi", Sofiei i se cer în plus "măsuri imediate".

Mai multă transparenţă în justiţie
În finalul evaluării reformelor din justiţie şi a rezultatelor în combaterea corupţiei, Comisia Europeană menţionează clar şase aşa-numite "benchmarks" (obiective) pentru Bulgaria şi patru pentru România. În cazul justiţiei româneşti, Comisia cere mai multă transparenţă în funcţionarea CSM, unde se observă, în continuare, potenţiale conflicte de interese, şi mai solicită adoptarea legii pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Deşi recunoaşte rezultatele DNA în investigarea cazurilor de corupţie, Executivul european cere mai multă voinţă politică, mai ales la nivelul parlamentului, în continuarea eforturilor împotriva corupţiei.
Deadline-ul dat de CE pentru rezolvarea "obiectivelor" este 1 iunie 2007, iar nerespectarea lui atrage după sine aplicarea unor restricţii, foste "clauze sectoriale", numite în raportul de acum "măsuri adecvate".
Potrivit BBC, Bucureştiul va trebui să predea un raport propriu privind rezolvarea benchmark-urilor la sfârşitul lui martie 2007.
Comisia va face, în paralel până la summitul UE din iunie, un alt raport, în urma unor "vizite de asistenţă şi verificare". "Măsurile adecvate" ale CE aplicate justiţiei înseamnă nerecunoaşterea deciziilor judecătoreşti din România în restul statelor UE.
Comisia cere Bucureştiului, tot până la 31 martie, acreditarea agenţiilor de plăţi pentru subvenţiile din agricultură şi finalizarea sistemului de înregistrare a terenurilor. Dacă nu, România pierde 25 la sută din subvenţiile pentru fermieri, adică sute de milioane de euro.
Problema încă nerezolvată a pestei porcine conduce, potrivit documentului CE, la menţinerea interdicţiei de export a cărnii de porc şi după data aderării.

Orban: Să nu ne avântăm în pronosticuri, până mâine
"Raportul Comisiei se află într-un stadiu foarte avansat. Eu sunt foarte optimist şi încrezător. Pe de altă parte, au existat voci foarte optimiste pentru România. Forma finală a documentului se va definitiva luni, în Comisie. Să avem răbdare până mâine, când se va anunţa, să nu ne avântăm în a da pronosticuri", a avertizat secretarul de stat în MIE, Leonard Orban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite