România, motiv de dispută politică în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul tensiunilor dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, politicienii de la Kiev reiau obsesiv declaraţiile privind ameninţarea pe care o reprezintă România

Pe fondul tensiunilor dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, politicienii de la Kiev reiau obsesiv declaraţiile privind ameninţarea pe care o reprezintă România pentru Ucraina. Un raport dat publicităţii în capitala ucraineană de Institutul Gorşenin menţionează că aderarea Ucrainei la NATO nu va garanta integritatea teritorială a ţării, în contextul în care România - ţară membră a Alianţei - formulează pretenţii asupra teritoriilor ucrainene.

 În acelaşi timp, documentul arată că, încercând să se folosească de “lobby-ul” României în procesul aderării Ucrainei la NATO, diplomaţia ucraineană subestimează ameninţarea “din partea României’’.

“Energica şi agresiva politică a României constituie un pericol mult mai mare la adresa integrităţii teritoriale şi a intereselor naţionale ale Ucrainei decât politica Rusiei, ai cărei lideri au declarat recent că nu au nicio pretenţie teritorială asupra Ucrainei’’, se afirmă în textul publicat de Institutul Gorşenin.

Potrivit aceluiaşi raport, în jocul său geopolitic, Bucureştiul se foloseşte cu succes de acordarea în masă a cetăţeniei române, mai ales locuitorilor din regiunea Cernăuţi, ai căror părinţi sau bunici au deţinut paşaport românesc până în 28 iunie 1940.

Totodată, fostul ambasador al Ucrainei la Bucureşti, Leontii Sanduleak, a declarat că diplomaţia ucraineană a pierdut atunci când nu a profitat de faptul că, tergiversând rezolvarea problemei Insulei Şerpilor, România nu ar fi putut să intre în NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite