Românii aleg între un fost căpitan de navă şi un "prostănac", scrie presa rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică, 22 noiembrie, în România se vor desfăşura în contextul instabilităţii şi a unei lupte intense pentru putere. Românii se vor prezenta la vot în cadrul alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura duminică, unde vor alege între un fost căpitan şi un "prostănac", titrează publicaţia rusă Vremia Novostei.

După protestele funcţionarilor, inclusiv ale judecătorilor şi poliţiei, săptămâna aceasta, timp de trei zile, au intrat în grevă şi sindicaliştii metroului din capitală, complicând situaţia de transport într-un oraş cu o populaţie de circa două milioane de oameni. Sindicaliştii de la Metrorex cereau creşterea salariilor cu 20%, ceea ce intră în contradinţie cu angajamentele Bucureştiului faţă de creditorii de la FMI, de restrângere cheltuielilor bugetare. Partidul Democrat-Liberal, de guvernământ, a văzut în aceaste acţiuni de protest intrigi ale Partidului Social-Democrat şi ale candidatului său la preşedinţie, Mircea Geoană, notează publicaţia rusă.

Pentru prima dată în istoria postcomunistă a României, alegerile se desfăşoară separat de cele parlamentare, dat fiind faptul că mandatul prezidenţial a fost extins până la cinci ani. Iar a iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, simultan cu alegerile prezidenţiale va fi organizat un referendum de reorganizare a Parlamentului într-o instituţie unicamerală, scrie Vremia Novostei.

Experţii presupun că un al doilea tur de scrutin este inevitabil. Oricine ar fi adversarul lui Băsescu, Geoană sau Antonescu, sondajele arată că în al doilea tur de scrutin majoritatea voturilor le poate obţine contracandidatul actualului preşedinte. Cel mai probabil, în lupta finală se vor întâlni Băsescu şi Geoană, scrie publicaţia rusă.

Traian Băsescu s-a recomandat ca un politician puternic. Fost căpitan, apoi ministru al transporturilor şi primar al Bucureştiului, a devenit preşedinte pentru un mandat de cinci ani. Mereu a pus accentul pe lupta anticorupţie şi a mizat iscusit pe emoţiile naţionale ale românilor în ceea ce priveşte chestiunea moldovenească, notează publicaţia rusă.

În timpul campaniei electorale, preşedintele a fost victima unei campanii anti-Băsescu, mai scrie Vremia Novostei.

Mircea Geoană, fost şef al MAE şi ambasador în SUA, a primit eticheta de "prostănac", de la colegul său din Partidul Social-Democrat, fostul preşedinte Ion Iliescu. Cu toate acestea, el a reuşit să reînnoiască partidul, în plină criză, şi a scos echipa din coaliţia termorară de guvernământ, mai scrie publicaţia rusă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite