AFP: România ţine pumnii opoziţiei din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AFP: România ţine pumnii opoziţiei din Moldova
AFP: România ţine pumnii opoziţiei din Moldova

Cetăţenii Republicii Molodva votează miercuri în cadrul unor alegeri anticipate destinate să scoată ţara din criza politică, notează AFP. Agenţia citată aminteşte că România ţine pumnii opoziţiei de la Chişinău.

Preşedintele comunist Vladimir Voronin a fost nevoit să dizolve Parlamentul proaspăt ales în iunie, în lipsa unui acord între partidul său şi opoziţie în legislativ pentru a-i desemna succesorul la şefia statului, reaminteşte agenţia franceză în materialul care deschide dosarul consacrat alegerilor din Republica Moldova.

Cei circa 2,5 milioane de alegători moldoveni din această fostă republică sovietică vorbitoare de limbă română au de ales între opt partide.

În afară de Partidul Comuniştilor (PCRM), patru partide de opoziţie au şanse să treacă de pragul electoral de 5% şi să intre în Parlament. Potrivit analiştilor şi sondajelor, comuniştii vor avea cele mai multe voturi, dar nu destule pentru a desemna singuri preşedintele ţării, funcţie din care Voronin trebuie să se retragă după două mandate, între 2001 şi 2009.

La scrutinul din 5 aprilie, PCRM obţinuse aproape 50% din voturi, provocând manifestaţii spontane două zile mai târziu, care au degenerat în violenţe soldate cu devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, fără ca poliţia să intervină.

Dacă o repetare a violenţelor pare puţin probabilă, riscul perpetuării blocajului este cât se poate de real, având în vedere că ţara este divizată între un tineret urban ostil puterii şi o populaţie rurală în vârstă fidelă comuniştilor.

"Această diviziune există şi va mai exista mult timp, totul va depinde de eforturile elitei politice pentru a o acoperi", explică Igor Boţan, care conduce Asociaţia pentru democraţie participativă.

Relaţiile cu România, la cel mai scăzut nivel

România speră într-un rezultat bun pentru opoziţia proeuropeană la alegerile de miercuri. Totuşi, autorităţile de la Bucureşti sunt prudente, deoarece nu doresc să provoace din nou furia preşedintelui în exerciţiu, Voronin.

"Sperăm că alegerile moldovene vor fi libere, corecte şi democratice", a declarat pentru AFP secretarul de stat în Ministerul de Externe Bogdan Mazuru. "Ca ţară care doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, Moldova trebuie să respecte normele europene şi principiile de bună vecinătate", a adăugat el.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel după ce Chişinăul a acuzat Bucureştiul că a fost implicat în protestele violente din Moldova de după alegerile din 5 aprilie.

Declaraţiile războinice ale lui Voronin au fost urmate de gesturi la fel de puternice, de la expulzarea ambasadorului român la Chişinău la introducerea vizelor pentru cetăţenii români.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite