Vizita premierului român la Bruxelles, comentată pe larg de presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Presa internaţională acordă spaţii largi, joi şi vineri, vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, pe fondul situaţiei tensionate din ţară, şi prezintă în detaliu reacţiile liderilor europeni, care au cerut respectarea statului de drept în România, notează Mediafax.

Uniunea Europeană l-a somat joi pe premierul român Victor Ponta să „restaureze puterile Curţii Constituţionale" şi să „nominalizeze un Avocat al Poporului susţinut de către toate partidele" politice, iar premierul a promis imediat să dea curs solicitărilor UE, scrie AFP, după vizita lui Victor Ponta la Bruxelles.

Agenţia subliniază, de asemenea, că Tratatul de la Lisabona se afla ostentativ pe masă când preşedintele UE, Herman Van Rompuy l-a primit pe Ponta, ceea ce indică hotărârea liderilor europeni. Articolul 7 al Tratatului prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat UE în cazul unei „încălcări grave" a drepturilor fundamentale, dar nu a fost utilizat niciodată.

Însă, subliniază AFP citând surse comunitare, deşi membrii Comisiei denunţă „o lovitură de stat" constituţională în România, o recurgere la articolul 7 este încă departe de a fi pusă în practică.

Agenţia Reuters citează un comunicat al biroului preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în care acesta se declară „profund preocupat" de recentele evenimente din România, din punct de vedere al independenţei justiţiei şi situaţiei statului de drept.

Sub titlul „România: justiţia va tranşa războiul liderilor", cotidianul francez „Le Figaro" subliniază că premierul român a promis să lase Curtea Constituţională să arbitreze diferendul cu preşedintele Traian Băsescu.

Publicaţia franceză subliniază însă că presiunea externă a crescut în ultimele zile asupra României. „După Hillary Clinton şi Angela Merkel, maşinăria europeană a trecut la acţiune", comentează „Le Figaro". La rândul său, Herman Van Rompuy a subliniat că respectarea statului de drept este „nucleul dur al construcţiei europene". Publicaţia explică, de asemenea, că UE dispune de două pârghii pentru a aduce Bucureştiul pe calea corectă. Mai întâi este vorba despre menţinerea României într-o procedură de supraveghere politică, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi apoi, indirect, despre intrarea României în spaţiul Schengen.

Criza constituţională din România pare să fie aproape de o soluţie, scrie cotidianul american „New York Times", subliniind că în acest fel sunt calmate temerile cu privire la intensificarea instabilităţii politice în estul Uniunii Europene. Publicația subliniază că o criză similară a avut loc în Ungaria, generând îngrijorări cu privire la capacitatea Uniunii Europene de a-şi proteja valorile centrale în faţa noilor democraţii care le ameninţă.

BBC prezintă pe scurt avertizările Uniunii Europene şi atrage atenţia că duelul Ponta-Băsescu a blocat procesul de luare de decizii în România.

Pe de altă parte, „Wall Street Journal" atrage atenţia că problemele politice din România au generat îndoieli cu privire la capacitatea ţării de a întruni cerinţele acordului de împrumut convenit cu UE şi FMI.

Deutsche Welle afirmă că preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că premierul român a fost de acord, în cadrul întâlnirii de la Bruxelles de joi, să furnizeze asigurări urgent şi în scris cu privire la îngrijorările UE.

„Financial Times" scrie că Ponta a făcut turul instituţiilor de la Bruxelles în încercarea de a calma îngrijorările oficialilor europeni. Aceştia afirmă că Ponta a fost de acord să respecte recomandările lor, însă analiştii avertizează că UE are la dispoziţie puţine instrumente pentru a forţa Guvernul român să se conformeze. „UE nu poate face mare lucru deoarece statele membre au fost întotdeauna atente să menţină foarte limitată competenţa UE asupra problemelor lor interne constituţionale", afirmă Heather Grabbe, directoarea Institutului Open Society din Bruxelles.

Săptămânalul „The Economist" susţine, în ediţia sa tipărită, că atât Ponta, cât şi Băsescu au defectele lor, dar premierul luptă „murdar chiar şi după standardele româneşti". El a exploatat noua majoritate parlamentară ca să îl suspende pe Băsescu, a confiscat controlul asupra câtorva instituţii presupus independente şi a schimbat regulile pentru referendumul de demitere a preşedintelui, care va avea loc la 29 iulie.

„Mai este România o democraţie?", titrează „Die Zeit". Semnatarul textului consideră că primirea ţării în 2007 în Uniunea Europeană ar putea trece drept un răspuns afirmativ. Numai că acest „da" a fost de la început atenuat şi de un „dar", iar în iulie 2012, când UE va emite raportul de ţară, afirmaţia nu va mai putea fi în niciun caz categorică.

Premierul român Victor Ponta a efectuat miercuri şi joi un adevărat maraton la Bruxelles, încercând să convingă mediile europene că reformele pe care le-a lansat sunt democratice şi nu contravin regulilor fundamentale UE, dar fără să reuşească, a comentat, la rândul său, „Le Monde".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite