Bulgaria și România, încrezătoare într-o evaluare pozitivă a UE cu privire la justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolai Mladenov, ministrul bulgar de Externe
Nikolai Mladenov, ministrul bulgar de Externe

Bulgaria şi România s-au declarat optimiste, vineri, la Sofia, în privinţa raportului de la Bruxelles, aşteptat miercuri, care urmează să evalueze progresele pe care le-au înregistrat în domeniul justiţiei, în pofida evenimentelor din ultima perioadă, relatează AFP.

„Sperăm să se ţină cont de progresul nostru global, în decursul ultimilor cinci ani, în privinţa aplicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a declarat ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, în urma unei întâlniri cu ministrul român de Externe, Andrei Marga.

De la aderarea lor la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România sunt monitorizate, în cadrul acestui mecanism, în privinţa eficienţei justiţiei lor în domeniile corupţiei şi crimei organizate.

Ministrul român a apreciat că raportul aşteptat „nu este legat de ceea ce se întâmplă în România", în contextul în care preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu a fost suspendat, iar noul premier de centru-stânga Victor Ponta este acuzat de încălcarea statului de drept, lucru care a adus Bucureştiului un avertisment din partea Bruxelles-ului, scrie AFP.

„Un referendum democratic va avea loc conform Constituţiei române", a subliniat Marga.

„Este important ca întreaga regiune să emită semnale pozitive de stabilitate a instituţiilor", a declarat, la rândul său, Mladenov.

Bulgaria se confruntă cu tensiuni în cadrul justiţiei, în urma destituirii joi, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a preşedintei unui sindicat al judecătorilor. Aceasta a criticat lipsa de transparenţă a Consiliului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite