Roma taie din cheltuielile ei publice 26 de miliarde de euro pe trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat în noaptea de joi spre vineri o serie de măsuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro începând din 2012 şi cu peste 10 miliarde de euro atât în 2013, cât şi în 2014.

"Economiile ce le va permite decretul vor fi de 4,5 miliarde de euro în 2012, 10,5 miliarde în 2013 şi 11 miliarde în 2014", a declarat Monti în faţa presei.

Guvernul a adoptat deja la sfârşitul lunii aprilie un decret-lege ce decide principiul reducerii cheltuielilor cu 4,2 miliarde de euro în 2012, iar documentul adoptat în cursul nopţii vine să completeze cu măsuri concrete acest text anterior şi lărgeşte orizontul de timp pentru următorii doi ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

O mare parte din aceste reduceri de cheltuieli vizează sănătatea şi administraţia publică, a precizat Monti.

Potrivit viceministrului economiei, Vittorio Grilli, administraţia publică va fi redusă cu 20% din totalul de manageri şi 10% din totalul forţei de muncă, după modelul a ceea ce a fost recent decis pentru preşedinţia Consiliului de Miniştri şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, un portofoliu deţinut de asemenea de Monti.

Grilli a anunţat de asemenea o reducere în 2012 de 50% a costurilor pentru maşinile oficiale comparativ cu anul precedent şi înjumătăţirea numărului de provincii italiene.

Consiliul de Ministri a început în jurul orei 16.00 GMT şi s-a terminat în jurul orei 23.00, semn al dificultăţii pentru executiv de a găsi domeniile unde reducerile bugetare ar fi eficiente fără a afecta peste măsură serviciile populaţiei, ca sănătatea sau educaţia, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite