Rogozin compară NATO cu regimul nazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, a lansat un nou atac violent la adresa proiectelor Alianţei de extindere către est. Lansarea negocierilor de aderare la NATO cu Georgia şi Ucraina ar

Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, a lansat un nou atac violent la adresa proiectelor Alianţei de extindere către est. Lansarea negocierilor de aderare la NATO cu Georgia şi Ucraina ar echivala cu “incendierea Reichstagului, în urmă cu 65 de ani”, a declarat Rogozin. În 1933, naziştii au incendiat Reichstagul şi au dat vina pe comunişti.

Diplomatul rus a găsit momentul prielnic şi pentru a critica principala platformă de negocieri dintre Alianţă şi Moscova, Consiliul NATO-Rusia, pe care l-a calificat drept “ineficient”. “Acest consiliu este doar un os aruncat de NATO Rusiei pentru a ne face să tăcem în timpul extinderii”, a spus Rogozin.

Perspective sumbre

Miniştrii Apărării din ­NATO, reuniţi la Tallin, în Estonia, în ultimele două zile, au discutat despre posibilitatea acordării Membership Action Plan Ucrainei şi Georgiei, însă aliaţii europeni, care s-au opus la summitul de la Bucureşti luării acestei decizii, au avut câştig de cauză şi acum.

Pe lângă opoziţia Moscovei, oficialii NATO au ţinut cont şi de criza politică perenă din Ucraina. În cazul Georgiei, recentul război cu Federaţia Rusă a dus la o scădere a credibilităţii acesteia.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a criticat Rusia pentru decizia acesteia de a recunoaşte independenţa provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Poziţia NATO este că astfel s-au încălcat principiile de bază ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite