Robert Fico, prim-ministru slovac: Zona euro nu va supravieţui în forma actuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona euro travesează un moment dificil
Zona euro travesează un moment dificil

Este puţin probabil ca zona euro să supravieţuiască în forma sa actuală şi una sau mai multe ţări vor părăsi după toate probabilităţile grupul celor 17 membri actuali, a declarat duminică primul ministru slovac Robert Fico.

"Va veni un timp când unele ţări nu vor mai putea ţine pasul cu consolidarea finanţelor publice şi îndeplini obligaţiile ce le revin. Unul, poate două state nu vor mai rămâne atunci în zona euro", a adăugat Fico, intervievat de postul de televiziune Markiza TV.

"În cazul în care Grecia nu este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile, ar trebui să existe o ieşire controlată" a acestei ţări din zona euro, a adăugat el, estimând că o "ieşire necontrolată" ar prejudicia dezvoltarea economică a Slovaciei.

"Pentru moment, cred că Grecia nu-şi îndeplineşte obligaţiile cerând noi derogări şi mai mult timp" pentru ajustările politicii sale de austeritate, a mai spus el.

Slovacia, o fostă ţară comunistă de 5,4 milioane de locuitori şi unul dintre membrii cei mai săraci ai zonei euro, a fost singurul stat ce a refuzat să participe la un pachet de salvare pentru Grecia în 2010.

Înainte de a adera la UE în 2004 şi zona euro în 2009, Bratislava şi-a impus măsuri severe de austeritate pentru a-şi menţine pe linia de plutire finanţele publice în timpul crizei economice, aminteşte AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite