Human Rights Watch: interzicerea vălului islamic încalcă libertatea religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a spus marţi că vălul tradiţional islamic, burka, nu este binevenit pe teritoriu francez pentru că nu este un semn religios ci "un semn de aservire a femeii, mai multe organizaţii şi chiar oficiali europeni au criticat discursul liderului francez.

Mai citiţi şi
VIDEO Sarkozy şi-a exprimat dezgustul faţă de vălul islamic: "Burka nu este binevenită în Franţa"

"Interzicerea burka nu va aduce egalitatea de gen pentru femei”, a declarat directorul organizaţiei Human Right Watch din Paris, Jean-Marie Fardeau. "Ci va stigmatiza şi marginaliza pur şi simplu femeile care îl poartă. Libertatea de exprimare a credinţei şi libertatea conştiinţei sunt drepturi fundamentale ale omului”, a adăugat el.

Fardeau a mai zis că o asemenea măsură, de interzicere a burka, ar trimite musulmanilor care trăiesc în Franţa un semnal că nu sunt bineveniţi în propria lor ţară şi ar fi discriminatorie pe bază de religie şi gen.

Secretarul general al Consiliului britanic pentru Musulmani, Reefat Drabu, a spus şi el că afirmaţiile lui Sarkozy ar putea să provoace o "reacţie islamofobă" în Europa.

"Este o ofensă sugerarea faptului că femeile musulmane care poartă burka o fac din cauza presiunii venite din partea soţilor", a spus Drabu.

Ministrul pentru comunităţi din Marea Britanie, Shahid Malik, a declarat şi el că nu este problema guvernanţilor cu ce se îmbracă oamenii. "Libertatea de a alege este una din valorile fundamentale ale naţiunii noastre. Nu există legi care să stipuleze ce haine sunt permise, aşa că dacă cineva alege să poarte burka sau fustă mini, decizia este în întregime la discreţia sa", a zis Malik.

Şeful Consiliului francez pentru Religia Musulmană a declarat despre comisia parlamentară înfiinţată pentru a dezabate acest subiect "ne uimeşte - stigmatizează toţi musulmanii din Franţa" .

Într-un discurs adresat Parlamentului francez, Sarkozy a declarat marţi că "nu putem accepta în ţara noastră femei prizoniere în spatele unui grilaj, rupte de orice viaţă socială, private de orice identitate".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite