„Revoluţia de catifea“ de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova a avut loc o revoluţie de catifea anticomunistă, scrie publicaţia rusă „Kommersant“, referindu-se la alegerea liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în funcţia de preşedinte al Legislativului.

La prima şedinţă a noului Parlament de la Chişinău, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) şi-a ales propriul candidat în funcţia de şef al Parlamentului, în pofida protestelor din partea Partidului Comuniştilor, scrie cotidianul rus.

Deşi Alianţa nu dispune de voturi suficiente pentru alegerea preşedintelui ţării, înlăturarea comuniştilor de la putere este inevitabilă, consideră ziarul rus.

În scurt timp, noua putere intenţionează să schimbe procurorul general, şeful Curţii de Conturi şi conducerea televiziunii publice, ceea ce va scoate de sub controlul Partidului Comuniştilor principalele pârghii de influenţă şi atunci nici desfăşurarea de noi alegeri nu îi vor mai putea ajuta pe comunişti să împiedice victoria democraţilor, potrivit „Kommersant“.

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Tănase, susţine că mai mult de opt comunişti vor vota pentru candidatul AIE la preşedinţia Republicii Moldova.

Publicaţia ucraineană

„Zerkalo Nedeli“ se întreabă dacă „Republica Moldova este la începutul drumului în Europa“, referindu-se la formarea unei coaliţii democratice la Chişinău, cu participarea partidelor de opoziţie, care şi-au declarat printre priorităţi normalizarea relaţiilor cu România şi Ucraina, construirea unui stat democratic, asigurarea libertăţii presei, şi integrarea în UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite