Revoltă în cartierul chinezesc din Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul, pornit de la o amendă, s-a soldat cu bătăi de stradă şi 11 poliţişti răniţi Scene de război urban, chiar în centrul capitalei Lombardiei, Milano. Peste 200 de imigranţi

Conflictul, pornit de la o amendă, s-a soldat cu bătăi de stradă şi 11 poliţişti răniţi

Scene de război urban, chiar în centrul capitalei Lombardiei, Milano. Peste 200 de imigranţi chinezi au protestat violent împotriva poliţiştilor care "îndrăzniseră" să amendeze o comerciantă ce oprise maşina într-o zonă unde staţionarea era interzisă.

În urma ciocnirilor dintre forţele de ordine şi chinezi, au fost rănite 19 persoane dintre care 11 poliţişti. Maşinile poliţiei au fost pentru câteva ore ţinta loviturilor cu sticle şi alte obiecte. Spiritele au fost încinse de o simplă amendă, în valoare de 40 de euro.

Din atelierele şi magazinele cu însemne occidentale au ieşit în câteva minute sute de comercianţi şi meşteri chinezi, revoltându-se faţă de atitudinea reprezentanţilor poliţiei municipale. În via Paolo Sarpi, unde au avut loc incidentele, trăiesc aproximativ 12.000 de chinezi. Este o zonă semicentrală a oraşului, şi nu una de periferie. Majoritatea imigranţilor asiatici desfăşoară activităţi comerciale, preluate, cele mai multe în ultimii zece ani, de la italieni. "În via Paolo Sarpi, ani de-a rândul, nimeni nu a respectat legile. Legea este egală pentru toţi şi trebuie respectată" a declarat Letizia Moratti, primarul oraşului Milano.

În zona cunoscută drept Chinatown, italienii sunt în minoritate şi mult timp tensiunea a fost ţinută sub control. Unii locuitori din zonă sunt de părere că acţiunea violentă a chinezilor a fost planificată, susţinând că este imposibil să organizezi în doar câteva minute un protest de aşa mare amploare.

Martorii spun că "tonul" l-a dat chinezoaica

Cu privire la motivele izbucnirii incidentului, există două ipoteze: una potrivit căreia o poliţistă a lovit chinezoaica, imediat după ce i-a aplicat amenda, iar cealaltă potrivit căreia aceasta din urmă a iniţiat totul, lovind reprezentanta forţelor de ordine.

"Gata cu minciunile", spune un locuitor din zonă, "eu am văzut cum s-au petrecut lucrurile. Eram de faţă când femeia a agresat poliţiştii".

Este vorba de Ivan Russo, rezident în Via Paolo Sarpi. Potrivit acestuia, cele două poliţiste s-au apropiat de maşina chinezoaicei, pentru a-i aplica amenda. Părea că totul s-a terminat aici. Dar câteva ore mai târziu, aceeaşi femeie a reîntâlnit poliţista. "Chinezoaica a coborât din maşină cu fetiţa în braţe şi, recunoscând-o, a îmbrâncit-o. Apoi s-a apucat să ţipe, ca să atragă atenţia conaţionalilor săi chinezi. Într-o clipă, au venit câteva zeci, lovind maşina poliţiei."

Comercianta care a primit amenda a fost audiată la Questură, fiind denunţată pentru rezistenţă şi leziuni împotriva unui reprezentant al autorităţii. "Vrem doar să muncim, să trăim în Italia, să ne creştem copiii care sunt născuţi la Milano. Nu suntem delincvenţi" a declarat ea, la ieşirea de la audieri.

Furie îndreptăţită?

Puţinii chinezi care răspund la întrebări spun că furia este justificată. "Sunt două luni de când suntem supuşi unei presiuni foarte puternice", a declarat consulul Republicii Populare Chineze la Milano, Limin Zhang. "Comercianţii plătesc taxele şi sunt în regulă. Reacţia de ieri a fost una spontană şi cu siguranţă nepremeditată. Am cerut o întâlnire cu primarul Letizia Moratti. Cu cât ne vedem mai repede, cu atât e mai bine".

Revolta comunităţii chineze este însă urmărită cu mare preocupare de guvernul de la Beijing. Primul-ministru Wen Jiabao, aflat în vizită oficială în Japonia, a cerut informaţii asupra celor petrecute în via Paolo Sarpi. Episodul violent este un semnal că relaţiile cu Italia, până acum optime, sunt în criză. "Există impresia că autorităţile publice italiene se înverşunează în mod particular când este vorba de chinezi", se arată în raportul prezentat la Beijing.

La o zi după conflictele dintre chinezi şi forţele de ordine, măsurile de siguranţă au crescut în via Paolo Sarpi din cartierul chinezesc din Milano.

S-au intensificat controalele cu zece patrule de agenţi de poliţie. Vineri la amiază, situaţia era liniştită. Pe principala stradă din Chinatown, consulul Chinei s-a întâlnit cu numeroşi asiatici şi câţiva italieni, pregătindu-se pentru întâlnirea cu primarul din Milano.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite