Republica Moldova: Scandal în Parlament, după scuzele cerute României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu este acuzat de comunişti că a denigrat Republica Moldova
Mihai Ghimpu este acuzat de comunişti că a denigrat Republica Moldova

După ce preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut scuze, în mod oficial, României, pentru acţiunile întreprinse de fosta guvernare comunistă de la Chişinău, oficialul a fost atacat, joi, de Victor Stepaniuc, membru al Partidului Comunist din Republica Moldova.

Conform Unimedia.md, declaraţia lui Stepaniuc a avut atac direct la scuzele prezentate statului român de Mihai Ghimpu. „Domnule Ghimpu, e ruşinos ce aţi făcut de Ziua Naţională a României de la 1 decembrie. Avem tot respectul pentru statul vecin, dar dumneavoastră aţi denigrat esenţa acestui stat! Cred că nu ştiţi istoria, dar vă spun că la 2 decembrie 1917 a fost votată o Republică Democratică Moldovenească!”, a punctat Victor Stepaiuc într-o şedinţă din Parlamentul Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a reacţionat imediat la această declaraţie: „Poate că nu ştiţi, dar în anul 1990, când am devenit deputat, în CV-ul meu era scris că sunt român. Şi tot eu am votat pentru crearea statului Republica Moldova! Aşa că nu-mi impuneţi mie cum să mă numesc!”

Partidul Comunist nu-l mai vrea pe Ghimpu ca preşedinte al Parlamentului

Acţiunile întreprinse de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, la recepţia organizată de Ambasada României la Chişinău, cu ocazia zilei de 1 decembrie, atunci când acesta şi-a exprimat simpatia faţă de ţara noastră, au fost privite cu rea-voinţă şi de Grigore Patenco.
„Ne exprimăm indignarea cu declaraţiile lui Mihai Ghimpu din 1 decembrie. Sunt declaraţii homofobe! Astfel, cerem Parlamentului să includă pe ordinea de zi subiectul privind revocarea din funcţia de preşedinte al Parlamentului a domnului Mihai Ghimpu!”

Pe 1 decembrie, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut scuze României pentru acţiunile întreprinse de fosta guvernare comunistă de la Chişinău, într-un discurs susţinut marţi seara, de Ziua Naţională a României, în cadrul recepţiei organizate de Ambasada României la Chişinău.

Ghimpu a constituit o comisie pentru reforma constituţională

La 1 decembrie a fost inaugurată în faţa Muzeului naţional de istorie, şi Lupoaica cu Romulus şi Remus, după ce ani de zile soclul monumentului a stat gol în faţa muzeului, iar lupoaica a zăcut dezmembrată după ce a fost scoasă, în perioada guvernării comuniste, pentru restaurare. Inaugurarea a avut loc cu participarea preşedintelui Parlamentului şi şefului interimar al statului, Mihai Ghimpu.

Tot de 1 decembrie, Mihai Ghimpu, a constituit o comisie pentru reforma constituţională, iniţiind astfel de facto, de ziua naţională a României, elaborarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova, care să prevadă alegerea directă a preşedintelui de către popor şi, aşa cum a spus Mihai Ghimpu că şi-ar dori, să spună clar că limba oficială vorbită în Republica Moldova este limba română.

Cu această ocazie, Mihai Ghimpu a adus felicitări tuturor românilor pentru ziua naţională şi a declarat că se consideră "român şi punctum".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite