Republica Moldova: Convenţia de mic trafic la frontieră depinde de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul moldovean de externe Iurie Leancă spune că intrarea în vigoare a Convenţiei de mic trafic la frontieră depinde acum de partea română, deoarece Chişinăul a parcurs deja toate procedurile interne.

Documentul va intra în vigoare la 30 de zile după ce va fi aprobat de ambele părţi.

“Convenţia de mic trafic la frontieră a fost adoptată de guvernul moldovean la 18 noiembrie şi am primit asigurări că nici la Bucureşti procedurile nu vor dura, chiar dacă atenţia şi efortul general sunt acum captate acolo de alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare, astfel încât să putem pune în aplicare cât mai repede prevederile acestui document în beneficiul a peste un milion de cetăţeni moldoveni”, a declarat vicepremierul Iurie Leancă joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Leancă a calificat ca fiind un lucru de maxima importanţă relansarea, într-un interval foarte scurt de timp, a relaţiilor cu vecinii Republicii Moldova – România şi Ucraina. “Edificarea unor raporturi armonioase, nonconflictuale cu statele vecine reprezintă o condiţie obligatorie a avansării spre UE. Relaţiile cu România au fost practic deblocate de Cabinetul Filat, situaţie remarcată şi de UE”, a menţionat Leancă.

Iurie Leancă a declarat că problema semnării unui acord privind frontiera continuă să rămână pe ordinea de zi şi este una chiar de o importanţă prioritară, având ca miză reaşezarea relaţilor moldo-române pe un făgaş al normalităţii. “Am discutat acest subiect cu colegul meu Predoiu şi, cu calm şi bun simţ, toate problemele vor fi soluţionate cu uşurinţă”, a spus Leancă.

“Am convingerea că în relaţiile cu vecinii am gasit tonul corect”, a adăugat ministrul moldovean de externe, referindu-se şi la normalizarea relaţiilor cu Ucraina.

El a adăugat că şi cu Federaţia Rusă noua guvernare de la Chişinău a reuşit să stabilească relaţii lucrative, mai ales după ce Filat s-a întâlnit cu Putin la Ialta, iar ulterior a discutat telefonic cu acesta. Discuţia a avut ca efect imediat relansarea discuţiilor privind deblocarea accesului produselor moldoveneşti pe piaţa rusească, acces ce era blocat mai mult din cauza incompetenţei şi relei credinţe a fostei guvernări comuniste.

“Cunoaşteţi că avem probleme şi în relaţiile noastre cu Ucriana, şi cu România, şi cu Federaţia Rusă, şi cu alte ţări. Dar de data aceasta, printr-o voinţă politică foarte pronunţată, identificarea unor soluţii pentru aceste probleme ne va permite să avansăm şi să constituim un climat de încredere”, a spus Leancă, precizând că cele două întâlniri pe care le-a avut premierul Filat cu Putin şi Timoşenko la Ialta acum o săptămână au fost foarte utile, tocmai pentru clădirea acestui climat de încredere.

“Mai avem încă multe de făcut, mai există încă diferenţe de abordări pe anumite segmente, dar, prin dialog şi prin angajare permanentă, vom reuşi să ne apropiem, să ne auzim mult mai bine şi să ne înţelegem mult mai bine”.

Relaţiile Republicii Moldova cu vecinii – România şi Ucriana, dar şi cu Federaţia Rusă - au fost practic îngheţate în ultima perioadă a guvernării comuniste, care a tensionat la maxim dosarele bilaterale sensibile. În relaţiile cu România a fost introdus regimul de vize, ceea ce a dus şi la blocarea dialogului politic cu UE, iar în relaţiile cu Ucriana au fost la un pas de a fi impuse restricţii de circulaţie pentru cetăţenii moldoveni care nu puteau prezenta la vamă dovada deţinerii a peste 1100 de euro. Federaţia Rusă a închis practic pieţele sale pentru mai multe categorii de produse moldoveneşti, iar negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean au fost blocate încă din 2006.

În cele două luni de la învestire, noul Guvern democratic de la Chişinău a întreprins măsuri energice pentru reluarea dialogului politic cu Bucureştiul, Kievul şi Moscova, dar şi cu Bruxelles-ul şi Washingtonul, eforturi care s-au soldat nu doar cu sprijin politic, dar şi cu semnarea unor documente importante, cum ar fi Convenţia de mic trafic la frontiera moldo-română şi deschiderea negocierilor pentru noul Acord politic de asociere cu UE, dar şi cu un ajutor financiar consistent ce urmează să fie alocat Chişinăului pentru depăşirea crizei economice interne.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite