Republica Moldova: Elevii nu vor mai studia istoria românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova: Elevii nu vor mai studia istoria românilor
Republica Moldova: Elevii nu vor mai studia istoria românilor

Ministrului Educaţiei din Republica Moldova, Leonid Bujor, a declarat că elevii nu vor mai studia din manualele de „Istorie a Românilor”. Demnitarul a precizat că şcolarii vor învăţa „Istoria Integrată”, introdusă în şcoli de guvernul Tarlev, după cum anunţă cotidianul Flux, în ediţia electronică.

„Istoria Integrată” promovează teoria moldovenismului, această materie pretinzând că moldovenii ar constitui o etnie distinctă de cea română. Ministrul Leonid Bujor a declarat, pentru un post de televiziune de la Chişinău, că „manualele de Istorie Integrată rămân în vigoare, pentru că nu avem, deocamdată, o alternativă. Urmează să edităm cărţi noi, care să corespundă cerinţelor zilei de astăzi.”

Citiţi şi:
Republica Moldova nu are ca prioritate aderarea la NATO

Adevarul.it: Tot mai mulți elevi români din Italia revin în școlile din România
Adevarul.es: 83.000 de elevi români studiază în școlile și în liceele din Spania

Vechile manuale de Istorie a Românilor, care au fost expertizate de Consiliul Europei şi de Institutul german „Georg Eckert” pentru cercetări internaţionale asupra manualelor şcolare, se află în fondurile bibliotecilor şcolare, inclusiv ale instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova.

Leonid Bujor a adăugat chiar că şcolile care dispun de manuale de „Istorie a Românilor” le pot folosi în continuare, iar referitor la viitoarele manuale de istorie a precizat că acestea „vor cuprinde adevărul ştiinţific despre istoria poporului Republicii Moldova, ca parte componentă a civilizaţiei, culturii şi unităţii lingvistice a celor care locuiesc în aceste două state româneşti (România şi Republica Moldova )”.

Cotidianul Flux este de părere că „Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, în frunte cu ministrul Bujor, nu doreşte să revină la manualele de «Istorie a Românilor», ca să nu provoace probabil nemulţumirea unor parteneri din coaliţia de guvernământ. Primul care a lansat iniţiativa de revenire la manuale de «Istorie a Românilor» a fost liderul PLDM,

Proaspătul premier Vladimir Filat. Iniţiativa acestuia a fost respinsă de preşedintele PD, Marian Lupu, care în prezent nu este decât un simplu deputat al coaliţiei majoritare, dar aspiră la funcţia preşedinte al ţării” .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite