Reportaj BBC: În interiorul coloniei de leproşi de la Tichileşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonia de la Tichileşti este singura din Europa, potrivit BBC / captură BBC
Colonia de la Tichileşti este singura din Europa, potrivit BBC / captură BBC

Peste 200.000 de oameni suferă de lepră în întreaga lume, cei mai mulţi dintre bolnavi fiind de pe continentul african sau asiatic, dar şi în Europa mai există o astfel de colonie. Un reporter BBC a pătruns în colonia de leproşi de la Tichileşti, unde trăiesc izolaţi bolnavii de lepră din România.

Munca în podgorie este grea, mai ales când nu simţi mare lucru în mâini şi unul dintre degete îţi lipseşte. Dar, Sile curăţă viţa de vie de când are 12 ani. Mai mult de 15 copii trăiesc alături de el în colonie. Ambii lui părinţi suferă de lepră, asftel îşi începe reportajul trimisul special al postului BBC în localitatea tulceană.

Reporterul BBC Nick Thorpe transmite din Tichileşti. Click aici pentru VIDEO.

Când m-am născut, analizele erau negative, atât în cazul meu, cât şi în cazul celolrlalţi copii, aşa că ne-au eliberat de aici, ne-au trimis la şcoală să învăţăm o meserie. Însă, boala a recidivat şi a trebuit să ma întorc aici, povesteşte Vasile Olescu, unul dintre oamenii blonavi de lepră care trăiesc izolaţi în colonia din Tichileşti.

Citiţi şi:

Vedere a capitalei Ierusalim

Lepra afectează oameni diferiţi în diverse moduri. Datorită tratamentelor pe care pacienţii îl primesc, boala nu mai este contagioasă, însă efectele sale rămân.

Mici răni pe mâini care s-ar vindeca la oamenii sănătoşi au provocat pierderea tuturor degetelor în cazul bătrânei Ioana Miscov de la centrul din Tichileşti.

Acesta povesteşte tragicul destin al soţului ei, a cărui vedere i-a fost afectată de crunta boală.

Soţul meu nu şi-a văzut niciodată fiica. A rămas orb înainte ca ea să se nască. Asta a fost soarta noastră, îşi aminteşte cu amărăciune bătrâna.

În perioada regimului comunist, pacienţilor nu li se permitea să părăseacsă sanatoriul, decât rareori. Acum, pot pleca cu permisiunea medicului. Însă, majoritatea aleagă să rămână în colonie, unde primesc îngrijirile medicale de care au nevoie şi, mai presus de orice, se simt în siguranţă.

Colonia de leproşi de la Tichileşti adăpostea odată 180 de oameni. În prezent aici au mai rămas în jur de 20 de persoane. Nici nu mai seamănă cu un sanatoriu, a devenit mai degrabă un sătuc de lângă Dunăre care dispare încet încet, transmite reporterul BBC.

Lepra (boala Hansen) este o boală infecţioasă gravă cunoscută din antichitate. Agentul cauzal al bolii fiind bacteria Mycobacterium leprae, azi poate fi tratată printr-o combinaţie de mai multe antibiotice, tratament care nu poate fi aplicat din motive economice în ţările în curs de dezvoltare.

În România mai există boala în delta Dunării, în Tichileşti, o localitate din judeţul Tulcea, unde se află singurul sanatoriu unde mai conveţiuesc cei bolnavi de lepră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite