Relațiile dintre Germania și Rusia rămân la fel de tensionate. Putin și Merkel s-au contrat pe tema Pussy Riot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relațiile ruso-germane devin tot mai tensionate, după vizita cancelarului Angela Merkel la Moscova în cadrul unui forum de afaceri. Liderul german a pus la îndoiala modul în care Kremlinul a acționat în anumite situații privind drepturile omului.

Germania este cu ochii pe Rusia, intervenind în mod frecvent atunci când sesisează că sunt încălcate drepturile omului. "Nu e vorba că ne amestecăm în problemele interne. E un semn de apropiere. Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu cât putem discuta mai deschis", a declarat Merkel la Moscova.

Pussy Riot pune gaz pe foc în relațiile bilaterale

Merkel a criticat puternic modul în care Rusia a reacționat în cazul celor două cântărețe Pussy Riot condamnate la doi ani de închisoare. Formația Pussy Riot a interpretat în luna februarie o "rugăciune punk" în care îi cereau Sfintei Maria să salveze Rusia de Putin într-o importantă catedrală din Moscova, amintește ABC News.

"Trebuia, oare, ca cele două femei să fie trimise la închisoare? Nu ştiu. Nu ştiu dacă acest lucru s-ar fi întâmplat la fel în Germania", s-a întrebat retoric Merkel în fața președintelui rus.

Replica din partea lui Vladimir Putin a venit numaidecât. "Nu putem să susținem oameni antisemiți", a explicat Putin reacția Rusiei. Liderul rus a spus că Merkel nu e destul de bine informată, una dintre componentele Pussy Riot participând în 2008 la o demonstrație în care păpuși întruchipând homosexuali și muncitori emigranți erau spânzurați. De fapt, mitingul era menit să militeze pentru drepturile acelor categorii, nu să le discrimineze, iar Putin a interpretat totul în mod eronat, scrie ABC News.

Putin vrea ridicarea vizelor, Merkel spune că mai durează

Putin și-a exprimat speranța că partenerii germani vor ajuta Rusia să rezolve problema vizelor. "Vizele sunt o piedică în relațiile noastre", a spus președintele rus.

În replică, Merkel a spus că va mai dura mult timp până când rușii vor putea călători în UE fără viză, scrie Russia Today. Totuși, rușilor le va fi mai ușor să obțină viză începând cu luna ianuarie 2013, când vor intra în vigoare o serie de noi reglementări. Cancelarul german a spus că, dacă ar fi o femeie de afaceri sau o artistă, nici ei nu i-ar plăcea să trebuiască să obțină tot timpul viză pentru călătorie, dar datoria politicienilor este să ofere siguranță.

Mai mult, Merkel a subliniat că vizele nu au fost introduse din cauza Rusiei. "Sunt probleme mari la granița germano-polonă", a declarat Merkel.

Forumul se finalizează cu acorduri bilaterale

La forumul de la Moscova Merkel este însoţită de opt miniştri şi aproximativ zece patroni de întreprinderi care au participat la consultări ruso-germane la Kremlin, dominate de probleme economice, Germania fiind al doilea cel mai important partener comercial al Rusiei, după China.

Acorduri bilaterale urmează să fie anunţate vineri seara. Un oficial din cadrul companiei ruse de căi ferate a declarat pentru AFP că un contract privind achiziţionarea a aproximativ 700 de locomotive de la gigantul german Siemens urmează să fie semnat vineri.

Oficial german cu acces blocat în Duma de Stat

Criticile germane la adresa Rusiei s-au multiplicat înaintea vizitei lui Merkel, deputaţi germani declarându-se "deosebit" de îngrijoraţi de măsuri recente adoptate împotriva unor opzanţi ai regimului rus, într-o moţiune dezbătută în Bundestag.

Moscova a fost iritată de critici formulate de către însărcinatul misiunii pentru Rusia din cadrul Guvernului german, Andreas Schockenhoff, care a participat la pregătirea acestei moţiuni.

Un semn al tensiunilor între cele două ţări este faptul că lui Schockenhoff i-a fost interzis accesul în Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat). Astfel, oficial german nu s-a putut întâlni cu niciun oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit biroului său, cu sediul la Berlin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite