Regres în fostele state comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Freedom House, 2008 a fost „un an greu“ pentru democraţie, în care au apărut noi „regimuri autoritariste consolidate“. Cercetarea anuală a cunoscutei organizaţii neguvernamentale a scos în evidenţă „un declin semnificativ“ al democraţiei în ţările foste comuniste din Europa şi Eurasia.

CLICK AICI PENTRU RAPORTUL FREEDOM HOUSE!

Mai citeşte şi:
Freedom House: Presa din România este parţial liberă
Freedom House: Libertatea politică în lume a înregistrat un declin în 2008
Freedom House depunctează România la capitolul guvernare

„Anul 2008 a fost unul negru pentru democraţia din regiune“, a declarat Vladimir Şkolnikov, directorul Freedom House Europa. Ca exemple, el a dat Rusia şi Kârgâzstanul, care în 2008 au intrat în premieră în rândul „regimurilor autoritariste consolidate“.

 Un declin constant în materie de reforme democratice înregistrează şi Republica Moldova, chiar şi într-o perioadă care s-a dovedit mai liniştită decât 2009, anul controversatelor alegeri prezidenţiale.

Note proaste pentru Chişinău

Freedom House cântăreşte evoluţia ţărilor în şapte domenii: alegerile, societatea civilă, presa independentă, administraţia centrală, administraţia locală, justiţia şi corupţia. Una dintre ţările care a înregistrat note mai mici decât în anul precedent este Republica Moldova.

De pildă, la capitolul organizării alegerilor, Freedom House argumentează că „presiunea sporită asupra opoziţiei în preajma alegerilor din 2009 (...) a dus la coborârea ratingului electoral al Moldovei de la 3,75 la 4,00“. Sau la capitolul media: „din cauza unor abuzuri grave la adresa ziariştilor (...), scorul Chişinăului la capitolul presa independentă s-a deteriorat, de la 5,50 la 5,75“. Notele Freedom House sunt de la 1 la 10, 1 fiind acordată pentru o prestaţie perfectă.

România stagnează

Cu excepţia evaluărilor pentru societatea civilă şi procesul electoral, Bucureştiul şi-a menţinut toate notele. Raportorul Freedom House pentru România, Alina Mungiu-Pippidi, spune că „sistemul electoral a fost îmbunătăţit“ şi drept urmare ratingul aici se modifică de la 2,75 la 2,50. În schimb, „din cauza legislaţiei care în mod intenţionat pune piedici dezvoltării societăţii civile“, ratingul la acest capitol ajunge de la 2,25 la 2,50.

Raportul Freedom House include în premieră şi evaluarea ultimului stat apărut pe harta Europei. Kosovo este unul dintre puţinele exemple de ţări „care au evoluat“ faţă de anul precedent.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite