Regina Marii Britanii cere mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elisabeta a II-a şi soţul său, prinţul Albert, sunt unii dintre marii proprietari funciari din Marea Britanie
Elisabeta a II-a şi soţul său, prinţul Albert, sunt unii dintre marii proprietari funciari din Marea Britanie

Suverana Elisabeta a II-a îşi renegociază pensia anuală pentru următorul deceniu, după ce anul trecut Coroana a depăşit suma alocată. Criza economică mondială şi-a pus amprenta şi asupra Curţii regale britanice. Regina trebuie să justifice cheltuielile suplimentare făcute în 2009.

În aceste zile, Palatul Buckingham se află în plină „renegociere salarială", anunţă presa britanică, fiind vorba despre pensia anuală ce urmează să-i revină reginei Elisabeta în următorii 10 ani.

Conform exigenţelor justiţiei britanice, care cere Curţii regale să dea dovadă de o cât mai mare transparenţă, Coroana trebuie să explice în ce mod au fost cheltuite anul trecut mai multe milioane de lire sterline faţă de suma alocată iniţial de Guvern.

În 2009, regina i-a costat pe contribuabilii britanici circa 45 de milioane de euro, anunţă „Sunday Times". O sumă care include, printre altele, cheltuielile pentru întreţinerea castelelor ori pentru deplasările oficiale.

Dar presa din Albion a comentat în repetate rânduri (prea) numeroasele şi costisitoarele „garden-parties" organizate de Curtea regală, considerându-le o sursă de „cheltuieli inutile".

Consilierul financiar al Palatului Buckingham, Alan Reid (care gestionează deopotrivă averea privată şi publică a reginei) dă vina însă pe inflaţie şi pe efectele crizei globale. În afară de mărirea „pensiei anuale" pentru regină, Reid pledează, de asemenea, pentru ca ajutorul financiar acordat pentru întreţinerea palatelor să fie re­evaluat la 19 milioane de lire sterline pe an (circa 26 de milioane de euro), prioritară în acest sens fiind retapetarea Palatului Buckingham.

Însă într-o ţară care trece prin cea mai cruntă recesiune din ultimii 60 de ani, al cărei Guvern, supraîndatorat, încearcă să aplice diverse „reţete" pentru a face economii, cererile celei mai bogate femei din regat par să fie dificil de digerat.

O avere considerabilă

În ciuda efectelor crizei, averea Elisabetei rămâne una dintre cele mai mari din Marea Britanie. Valoarea portofoliului de acţiuni al reginei, deşi a pierdut 30% din 2008, se ridică la 70 de milioane de lire sterline (aproximativ 79 de milioane de euro).

Cât priveşte patrimoniul imobiliar al suveranei britanice, din care fac parte proprietăţi private şi terenuri agricole din Sandringham (estul Marii Britanii) ori Balmoral (Scoţia), valoarea acestuia a scăzut în ultimii doi ani cu cel puţin 25 de milioane de euro. Dar bijuteriile ori tablourile celebre semnate de Michelangelo ori Da Vinci fac ca averea reginei să ajungă, totuşi, la cel puţin 300 de milioane de euro.

Pact istoric

Cutuma „pensiei regale" datează încă din 1760, de pe vremea regelui George al III-lea, care a semnat o înţelegere cu Parlamentul. Aceasta prevede existenţa unei aşa-numite „liste civile", adică o pensie publică pentru acoperirea cheltuielilor oficiale ale Casei regale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite