VIDEO - FOTO Împăratul neîncoronat al Austriei a fost înmormântat cu mare fast. Regele Mihai, printre invitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Otto von Habsburg, fiul cel mare al ultimului împărat al monarhiei dualiste austro-ungare, a fost înmormântat sâmbătă cu mare fast în cripta imperială de la Biserica Capucinilor din Viena.

Circa 1.000 de oameni au participat sâmbătă la ceremonia de înmormântare oficiată de cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscopul Vienei, în uriaşa catedrală Sfântul Ştefan, situată în inima capitalei austriece.

Sicriul învelit cu drapelul Habsburgilor a străbătut solemn centrul Vienei, până la impunătoarea catedrala gotică Sfântul Ştefan.

Alături de familia lui Otto von Habsburg (cei doi fii şi cele cinci fiice, însoţiţi de familiile lor) şialţi membri ai casei de Habsburg, la ceremonia care a durat două ore au participat  zeci de capete încoronate, sute de demnitari, militari şi personalităţi religioase.

Dă click pe imagini pentru a vedea fotogaleria!



Pe lista invitaţilor s-au aflat regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, împreună cu regina Silvia, arhiducele Luxemburgului, Henri, principele Liechtensteinului, Hans Adam al II-lea, fostul rege al României, Mihai, însoţit de principele Nicolae, fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, prinţesa Astrid a Belgiei şi Cristina, infanta Spaniei. Printre demnitarii străini care au participat la ceremonie se numără: preşedintele georgian Mihail Saakaşvili (una din fiicele lui Otto von Habsburg este ambasador al Georgiei în Germania), premierul croat Jadranka Kosor, cel macedonean Nikola Gruevski, ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Ceremonia nu a fost lipsită de controverse. Astfel, preşedintele Heinz Fischer, cancelarul Werner Faymann şi vicecancelarul Michael Spindelegger nu s-au alăturat corului care a cântat în catedrală vechiulu imn imperial, a cărui muzică a fost preluată de imnul actual al Germaniei.

Pe străzi, mii de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost considerat de mulţi drept împăratul neîncoronat al Austriei.

image
image
image

Inima lui Otto, depusă în Ungaria

Conform tradiţiei, trupul neînsufleţit al lui Otto von Habsburg a fost înmormântat în cripta imperială, cu tot fastul cuvenit, alături de soţia sa, Regina von Habsburg, care a încetat din viaţă anul trecut.

Potrivit tradiţiei şi a dorinţei exprese a Otto von Habsburg, inima acestuia va fi depusă separat, duminică, la abaţia benedictină Pannonhalma, în vestul Ungariei.

Otto von Habsburg a murit la 4 iulie, la vârsta de 98 de ani, în locuinţa sa din Pöcking, Bavaria, unde se stabilise în anii 1950, după un exil început în 1919, la vârsta de 7 ani, după destrămarea imperiului austro-ungar.

Otto von Habsburg este fiul ultimului împărat al Austriei, Carl I. Cum tatăl său nu a abdicat niciodată, Otto s-a considerat, decenii la rand, urmaşul la tron. A fost scriitor, om politic, membru al Parlamentului European timp de 20 de ani, din partea formaţiunii bavareze Uniunea Creştin-Socială (CSU), şi o voce puternică a ideii de unitate europeană.

Otto von Habsburg (Otto Habsburg-Lothringen, cum este numit oficial în Austria, unde sunt interzise titlurile nobiliare) întruchipează un secol de istorie austriacă şi europeană. Decesul său şi ceremoniile funerare au alimentat unele sensibilităţi istorice şi nostalgii monarhiste în Austria. Unele voci au criticat fastul ceremoniilor, care nu au avut totuşi caracter de stat, şi participarea unor înalţi demnitari ai republicii, în frunte cu preşedintele Heinz Fischer.

Karl von Habsburg a declarat că a pregătit aceste ceremonii timp de 12 ani, cu încuviinţarea tatălui său.

Membrii fostei case imperiale au trebuit să renunţe la pretenţiile dinastice şi să accepte statutul de cetăţeni obişnuiţi în baza "legii Habsburg", din aprilie 1919. La 10 iunie, Comisia constituţională din parlamentul austriac a aprobat însă eliminarea din Constituţie a aşa-numitului "paragraf Habsburg" din 1971, care le interzicea membrilor fostei case domnitoare să candideze în alegerile prezidenţiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite