Reformarea „clubului de gentlemeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul deconturilor ar putea duce în Marea Britanie la o reformă radicală a Camerei Comunelor.Unii dintre deputaţi discută deja despre schimbarea sistemului electoral şi chiar despre introducerea unei Constituţii scrise.

Primul pas pe care Camera Comunelor pare să-l fi făcut spre reformă este îndepărtarea propriei conduceri. Pentru prima oară în ultimii 300 de ani, un speaker al Camerei Comunelor demisionează la presiunea colegilor.

Citiţi şi:

 Laburiştii, loviţi dur de scandalul deconturilor
 „Banii înapoi“ în scandalul chitanţelor

Liderul Camerei, Michael Martin, a fost perceput drept „un apărător încăpăţânat al statu-quoului“ şi acuzat că s-a opus unei „transparenţe şi responsabilizări mai mari a deputaţilor“ în materie de cheltuieli.

Electoratul, revoltat de dezvăluirile făcute de cotidianul „Daily Telegraph“ în legătură cu cheltuielile excesive ale parlamentarilor din bani publici, cere insistent premierului Gordon Brown să convoace alegeri anticipate. Un sondaj recent arată că 54 % din britanicii chestionaţi doresc organizarea de alegeri generale.

Alegeri sau reformă

Partidul Laburist ar fi prima victimă a unui scrutin anticipat. Ca urmare, premierul Brown este presat de propriul cabinet să propună un plan de reformare a Parlamentului în încercarea de a „îmblânzi“ electoratul nemulţumit şi de a amâna alegerile, scrie „The Guardian“.

Adepţii reformei din cabinetul Brown precum Harriet Harman, James Purnell şi David Milliband propun organizarea unui referendum asupra sistemului electoral pentru Camera Comunelor şi schimbarea modului de selecţie a candidaţilor. Din cealaltă tabără, conservatorul Douglas Carswell susţine adoptarea unui sistem electoral în care votanţii dintr-o circumscripţie selectează candidaţii care vor intra în alegeri pentru conservatori, laburişti sau liberal-democraţi. Mai mult, în opinia sa, cetăţenilor ar trebui să li se dea iniţiativă legislativă.

Plafonarea decontărilor

Ideile de reorganizare a sistemului politic britanic sunt acum pe masa unei comisii independente de evaluare. Un raport final al acestei comisii este aşteptat în toamnă, însă până atunci Camera Comunelor e pe cale să adopte câteva reguli „tranzitorii“. Una dintre ele, agreată de liderii partidelor parlamentare, este plafonarea cheltuielilor de cazare ale unui deputat la 1.250 de lire sterline pe lună (aproximativ 6.000 de lei).

O altă măsură ar fi interzicerea mutării rezidenţei de serviciu în viitoarea sesiune legislativă - aşa-numita „second-home“, pe care deputaţii şi-o schimbau şi obţineau astfel decontări multiple.
În fine, liderii politici s-au mai gândit să spele din noroiul ajuns pe imaginea deputaţilor punând pe lista cheltuielilor nedecontabile tocmai curăţenia reşedinţei de serviciu şi înnoirea mobilei.

În orice caz, un punct asupra căruia marea majoritate a politicienilor este de acord în acest moment este ca reglementarea decontărilor să fie „externalizată“ - adică să nu mai fie făcută de deputaţii înşişi, ci dinafara Camerei Comunelor. 

Soluţie

Unii analişti susţin că o altă variantă de a ieşi din criza politică actuală este dizolvarea Parlamentului de către regină,care ar duce tot la alegeri anticipate, scrie „Times“.Suveranii britanici n‑au mai folosit prerogativa de disoluţie a legislativului din 1834.

Sursa dezvăluirilor

Cel care a facilitat accesul ziariştilor la documente este fostul ofiţer SAS (Special Air Service) John Wick. El a declarat că actele cu cheltuielile deputaţilor pe care Camera Comunelor urma să le facă publice în vară, aşa cum îi cerea o nouă lege, ar fi fost „cenzurate“.

Wick a spus că publicul are dreptul să ştie întreaga amploare a cheltuielilor parlamentarilor. El a mai declarat că a primit la rândul lui documentele de la o altă „sursă“ din interiorul Palatului Westminster.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite