Referendumul de la Chişinău a eşuat. Preşedintele va fi desemnat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul constituţional pe tema modalităţii de alegere a preşedintelui R. Moldova, desfăşurat duminică, nu poate fi validat, întrucât rata participării la vot a fost de 29,05% din alegătorii înscrişi pe liste, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, scrie NewsIn.

Pentru validarea scrutinului, era nevoie de o participare de cel puţin 33,34% dintre alegătorii înscrişi. Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale, a declarat că aceste date conţin şi cifrele din străinătate.

Citiţi şi:

Vladimir Vorornin cere dizolvarea Parlamentului, din nou

Dintre cei care au votat, 87,8% s-au pronunţat "pentru" alegerea preşedintelui de către popor, iar 12,2% - "contra".

În diaspora au participat la referendum 19.703 cetăţeni, dintre care 19.278 au pronunţat opţiunea "pro" şi 319 - "contra".  Astfel, preşedintele va fi desemnat de Parlament.

Acestea sunt rezultatele finale preliminare, prezentate luni de Comisia Electorală Centrală după procesarea prealabilă a informaţiilor din aproape 100% din secţiile de vot, precizează portalul Ştirea Zilei. A rămas necontabilizat un singur birou - de la cimitirul Sfântul Lazăr - care însă nici nu va fi luat în calcul.

"Datele sunt preliminare, pentru că bază legală sunt procesele verbale, care urmează să fie expediate la CEC până miercuri", a precizat preşedintele CEC, Eugen Ştirbu, citat de Ştirea Zilei.

Rezultatele finale vor fi prezentate miercuri, iar datele definitive vineri.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite