Reducerea salariilor nu este o soluţie, consideră ministrul elen al Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Philippos Sahinidis (stânga) a fost adjunctul ministrului de Finanțe Evangelos Venizelos Foto: AFP
Philippos Sahinidis (stânga) a fost adjunctul ministrului de Finanțe Evangelos Venizelos Foto: AFP

Reducerea salariilor impusă grecilor de doi ani pentru a face faţă crizei datoriilor nu rezolvă problema competitivităţii, a declarat ieri ministrul elen al finanţelor, Philippos Sahinidis.

"Eu cred că reducând salariile pentru a se ajunge la salariile din Bulgaria nu va rezolva problema ţării... Întrucât, dacă chestiunea era atât de simplă, Bulgaria şi-ar fi rezolvat problemele", a declarat ministrul într-un interviu acordat canalului privat de televiziune Mega.

Salariile din Bulgaria sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, aminteşte AFP.

În Grecia, salariile şi pensiile au suferit reduceri de 25 până la 40% în ultimii ani, în urma aplicării unui program de austeritate draconic dictat de creditorii ţării, UE şi FMI, în schimbul unor împrumuturi pentru a salva ţara de la faliment, notează Agerpres.

Secretar de stat în Ministerul Finanţelor de la începutul crizei înainte de a fi numit recent ministru de finanţe, succedându-i lui Evangelos Venizelos după alegerea acestuia din urmă în fruntea partidului socialist PASOK, Sahinidis a reamintit că Bulgaria se confruntă cu o rată semnificativă a şomajului şi are 'dificultăţi în atragerea investiţiilor' în ciuda salariilor mici.

"Un alt exemplu este Spania unde salariul minim este mai mic decât cel din Grecia. Cu toate acestea, acest lucru nu a contribuit la rezolvarea problemei şomajului în Spania. Deci, teoria că răspunsul la problema competitivităţii este exclusiv reducerea salariilor nu reflectă realitatea", a subliniat ministrul.

Spania are cea mai ridicată rată a şomajului dintre ţările OECD şi din Uniunea Europeană, de 22,85% din populaţia activă la sfârşitul anului 2011.

"Reducerea salariilor trebuie privită ca parte a unui set de intervenţii ce trebuie efectuate pentru a restabili competitivitatea", a conchis Sahinidis.

Alegeri legislative anticipate sunt aşteptate în Grecia la începutul lunii mai, iar PASOK, artizan al aplicării austerităţii în schimbul împrumuturilor internaţionale, afişează o scădere semnificativa în sondajele intenţiilor de vot, de 15% faţă de 22,5% pentru rivalul său de dreapta Noua Democraţie, potrivit unui ultim sondaj.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite