Raziile făcute de Sarkozy împotriva romilor amintesc de poliţia secretă a Germaniei Naziste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea lui Sarkozy de a-i expulza pe romii din Franţa îi aduce critici şi îi face pe unii aleşi de dreapta să îl asemne cu raziile făcute de Gestapo, poliţia secretă oficială a Germaniei Naziste.

"Doi băieţii stăteau într-o sală de sport în suburbiile Parisului şi se gândeau la viitorul lor. "Vreau să devin mecanic şi jucător de fotbal", a spus Benjamin, 14 ani.  "Mai întâi, aş vrea să merg la şcoală", a adăugat ei.  Prietenul său, care de asemenea nu a fost niciodată la şcoală, vrea să devină jurnalist". Aşa începe un reportaj făcut de jurnaliştii de la The Times despre acţiunea preşedintelui Sarkozy de expulzare a romilor.

Citeşte şi:
Ţigan român: "Pentru noi, Franţa înseamnă libertate, egalitate, fraternitate"

Ţiganii români evacuaţi refuză să plece din Franţa

VIDEO Ţiganii nu se dau duşi din Franţa

Viitorul imediat al acestor doi copii este nesigur. Poliţia franceză le va strânge bagajele şi îi va trimite în Europa de est, împreună cu alţi romi pe care preşedintele Sarkozy plănuieşte să-i expulzeze pe baza unei politici de imigrare ilegală şi infracţionalitate.

Ofensiva preşedintelui Sarkozy împotriva celor 15.000 de romi proveniţi din România şi Bulgaria este destul de populară în rândul cetăţenilor francezi, potrivit sondajelor. Pe de altă parte, politica preşedintelui este considerată "şocantă" sau chiar "josnică" de mai mulţi aleşi de dreapta.

Totodată, această politică a fost puternic criticată la ONU, pentru legătura stabilită între imigraţie şi lipsa securităţii, în timp ce în Franţa, puterea este acuzată de formaţiunile de stânga că promovează un "rasism de stat", cu mai puţin de doi ani înainte de alegerile prezidenţiale.

Operaţiunea de reprimare este parte a unei campanii care a început acum o lună după mai multe scandaluri în Grenoble şi atacul a 400 de ţigani asupra unui poliţist la 240 km sud de Paris. În 15 zile, aproximativ 40 de tabere ilegale ale romilor au fost desfiinţate în Franţa şi circa 700 de persoane sunt în curs de expulzare în România şi Bulgaria.

"Dacă mă trimit în România, a doua zi mă întorc în Franţa"

Benjamin şi familia lui, care se află în Franţa de şase ani, şi-au petrecut cea de-a cincea zi în sala de sport din Choisy-le-Roi  alături de alţi 70 de ţigani din România. Într-o dimineaţă, poliţia înarmată le-a dat 30 de minute să părăsească tabăra şi colibele în care locuiau. Împreună cu bunurile lor, romii au cutreierat străzile până când consiliul le-a oiferit un loc în sala de sport. Au dormit pe saltelele primite de la primărie şi au fost hrăniţi de Crucea Roşie. O scenă similară putea fi văzută la câţiva kilometri distanţă, în Montreuil.

Consiliile au apelat la prefecturile locale pentru a avea grijă de romii fără adăpost, dar nu se arată foarte optimiste. Guvernul este de neclintit în acţiunea de a scăpa Franţa de un popor despre care se spune că a devenit tot mai incomod de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană în 2007.

Ţiganii bănăţeni, „francejii" şi „Prima fermă"

Romii sunt diferiţi de cei 350.000 de ţigani ai Franţei, scrie The Times, ai căror strămoşi au venit acum câteva secole. Ei se află de asemenea în vizorul poliţiei, dar, spre deosebire de romi, aceştia sunt cetăţeni francezi. Într-un protest în Bordeaux aproximativ 200 dintre ei au folosit caravanele pentru a bloca un pod timp de trei zile.

Autorităţile de la Paris oferă 300 de euro romilor pentru a părăsi ţara şi pun presiune pe Bucureşti şi Sofia pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de integrare a minorităţilor rome. Italia şi alte ţări afectate de migraţia romilor oferă aceleaşi condiţii.

Pe de altă parte, activiştii spun că poliţia nu va rezolva foarte multe prin aceste acţiuni întrucât, fiind cetăţeni ai UE, românii şi bulgarii se pot întoarce. Ei pot fi trimişi înapoi doar dacă nu s-au angajat legal după trei luni de zile. "Dacă mă trimit în România, a doua zi mă întorc în Franţa", a spus Rodica, 38 de ani, care se află în Franţa de opt ani.

Jean-Pierre Grand, un membru al parlamentului şi un critic al lui Sarkozy, a declarat că raidurile poliţiei sunt scandaloase. "Acestea sunt metodele de razie folosite de germani în Al Doilea Război Mondial", făcând aluzie la raziile Gestapo, poliţia secretă oficială a Germaniei Naziste.

Franţa nu va crea "zboruri speciale" pentru a expulza romii în ţările de origine

De asemenea, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a declarat marţi că Franţa nu va crea "zboruri speciale" pentru a expulza romii în ţările lor de origine, recunoscând în acelaşi timp că persoanele expulzate pot reveni "pentru că aşa este legea", relatează AFP.

"Nu sunt zboruri speciale" ci "zboruri comerciale, aşa cum OFII (Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare) face în mod regulat", a subliniat el. Acest lucru înseamnă că sunt rezervate locuri în avioane de linie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite