„Războiul gazului“ ameninţă din nou Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul disputei cu Ucraina, gigantul rus Gazprom şi-a avertizat clienţii europeni că ar putea avea din nou parte de un „război al gazului“, care a dat peste cap livrările în Europa în

Pe fondul disputei cu Ucraina, gigantul rus Gazprom şi-a avertizat clienţii europeni că ar putea avea din nou parte de un „război al gazului“, care a dat peste cap livrările în Europa în ianuarie 2006. „Gazprom a făcut tot posibilul pentru a evita orice perturbare a livrărilor de gaze în Europa.

Totuşi, dacă evenimentele evoluează după un scenariu nefavorabil, problema tranzitului prin Ucraina va fi o problemă comună a Rusiei şi a Europei“, a subliniat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, într-o scrisoare adresată clienţilor săi europeni.

Gigantul rus cere companiei ucrainene Naftogaz rambursarea a 2,4 miliarde de dolari din datoriile de 3,2 miliarde de dolari acumulate pentru livrarea gazelor în ultimele patru luni.

Compania rusă insistă asupra acestei plăţi, fără de care ameninţă că nu va mai livra de la 1 ianuarie gaze Ucrainei, pe teritoriul căreia tranzitează un sfert din gazele naturale consumate în Europa. În acest context, politicienii ucraineni şi-au intensificat contactele cu Rusia.

Premierul Iulia Timoşenko a avut o discuţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar preşedintele Parlamentului de la Kiev, Volodimir Litvin, se află de ieri în vizită în Rusia.

Consiliul de administraţie al Gazprom va discuta, azi, într-o reuniune extraordinară, problema datoriei ucrainene şi a tranzitului de gaze în Europa.

În ciuda avertismentelor trimise Ucrainei, responsabilii Gazprom au dat de înţeles că ar putea ajunge la o înţelegere cu autorităţile de la Kiev înainte de Anul Nou.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite