Războiul diversiunilor ruso-georgiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Culise Ostilităţile militare au încetat, dar între cele două state vecine continuă hărţuiala diversionistă. Ruşii ar trebui să se aştepte la atacuri din partea georgienilor, iar serviciile de informaţii de la Tbilisi tipăresc ruble false, susţin agenţii secreţi ruşi.

Prin intermediul presei afiliate Kremlinului, serviciile secrete de la Moscova induc în rândul populaţiei ruse ideea că ar trebui să se aştepte la atacuri din partea Georgiei pe toate fronturile, arată site-ul oficial al fostului şahist rus Garri Kasparov, liderul mişcării de opoziţie “Cealaltă Rusie”.

Astfel, potrivit agenţiei de presă “Osinform” din Osetia de Sud, “combatanţi georgieni” pregătesc atacuri teroriste în marile oraşe din Rusia, iar preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, pune la cale diversiuni financiare în Caucazul de Nord.

“Osinform” susţine că serviciile secrete georgiene ar fi primit echipamente profesioniste, din partea CIA, de tipărire a rublelor ruseşti.

O primă tranşă de 100 de milioane de ruble a fost tipărită deja, banii falşi urmând să invadeze, conform aceleiaşi agenţii “Osinform”, pieţele din republicile Caucazului de Nord.

La începutul săptămânii, presa rusă a relatat că agitaţia recentă de la punctele de schimb valutar din Moscova a fost provocată de ziariştii georgieni, care, în ultima perioadă, au lansat cu regularitate zvonul privind căderea rublei. Site-ul lui Kasparov susţine însă că toate aceste diversiuni sunt puse la cale, în realitate, de serviciile secrete ruse.

Complot pentru asasinarea lui Saakaşvili

O informaţie la fel de controversată a fost lansată de postul de televiziune leton TV3, care îl acuză pe un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei din Letonia că a planificat un atentat împotriva preşedintelui georgian.

Cel vizat este Aleksandr Hapilov, care între 2000-2004 a ocupat postul de Secretar II al Ambasadei Rusiei din Georgia, în prezent ocupând o altă funcţie la misiunea diplomatică din capitala letonă. Hapilov a fost acuzat, într-o emisiune recentă, că în perioada petrecută la Tbilisi a racolat persoane ce urmau să-l ucidă pe Mihail Saakaşvili.

Jurnaliştii letoni susţin că liderul georgian a scăpat cu viaţă numai din cauză că “ucigaşii plătiţi” ar fi murit într-un accident rutier înainte de a-şi îndeplini misiunea. Postul leton a mai afirmat că Aleksandr Hapilov a fost expulzat din Georgia în 2004, fiind bănuit de spionaj.

Ambasada Rusiei din Letonia a dezminţit însă acuzaţiile la adresa lui Hapilov, susţinând că în 2004 acesta nu a fost expulzat din Georgia, ci a plecat la Moscova pentru că i se terminase mandatul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite