Război rece între ETA şi guvernul spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatele semnate de gruparea separatistă bască îl pun în dificultate pe Zapatero

prin explozia unei maşini-capcană. Poliţia a identificat cadavrul ca fiind al unui imigrant de origine ecuadoriană în vârstă de 19 ani. Corpul a fost găsit într-o maşină turtită sub tone de oţel şi beton, în urma dărâmării parcului auto cu cinci etaje al aeroportului. Primul cadavru, descoperit miercuri, este tot al unui bărbat de origine ecuadoriană, în vârstă de 35 de ani. Ambele victime dormeau în maşini şi nu au reuşit să scape în ciuda faptului că s-a primit un telefon de avertisment.
Echipele de descarcerare continuă să cureţe cele aprox. 40.000 de tone de moloz şi să elibereze cele 400 de maşini distruse. ETA nu şi-a asumat oficial răspunderea, deşi persoana care a dat telefonul de avertisment a spus că face parte din organizaţia separatistă. Aripa politică a ETA, Batasuna, a insistat asupra faptului că procesul de pace, care durează de nouă luni, nu este întrerupt. Premierul Zapatero l-a declarat iniţial încheiat, pentru ca apoi să revină la declaraţii optimiste. Reacţia ezitantă a lui Zapatero şi întârzierea cu care a vizitat locul exploziei l-au făcut ţinta criticilor opoziţiei conservatoare, care se opune negocierilor cu ETA.
Maşină ticsită cu 100 kilograme de exploziv
Suspiciunile s-au îndreptat din nou către ETA, joi seara, când poliţia bască a descoperit o bombă artizanală ce conţinea 100 kg de exploziv într-o maşină din Atxondo Valley (Vizcaya). "Dispozitivul era pregătit pentru folosirea imediată, tot ce lipsea era un detonator", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de interne basc. Poliţia a stabilit, ieri, că explozibilul era acelaşi cu cel folosit în atentatul din 30 decembrie.
ETA a ucis peste 900 de persoane şi a răpit alte zeci
Euskadi Ta Askatasuna (Teritoriul şi libertatea Bascilor), sau ETA, este o organizaţie naţionalistă paramilitară fondată în 1959, care militează pentru independenţa Ţării Bascilor. Grupul armat face parte din Mişcarea de Eliberare Naţională a Bascilor, care include mai multe organizaţii politice ce promovează un naţionalism de stânga, cea mai importantă dintre ele fiind Batasuna. Simbolul ETA este un şarpe (care reprezintă politica) încolăcit în jurul unui topor (reprezentând lupta armată). ETA este considerată organizaţie teroristă de către ONU, Uniunea Europeană şi, din 2003, şi de către SUA. Atentatele teroriste ale grupului au ucis circa 900 de oameni şi a comis zeci de răpiri. Cei doi ecuadorieni sunt însă primele victime mortale ale ETA într-o perioadă de peste trei ani. Mai mult de 500 de militanţi ETA se află în închisorile din Franţa şi Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite