Ratificările Tratatului de aderare, în linie dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în ultima săptămână între preşedintele Băsescu, care l-a vizitat pe omologul său francez la Paris, şi ministrul integrării, Anca Boagiu, care a avut întrevederi cu membrii Bundestagului,

în ultima săptămână între preşedintele Băsescu, care l-a vizitat pe omologul său francez la Paris, şi ministrul integrării, Anca Boagiu, care a avut întrevederi cu membrii Bundestagului, la Berlin. Secretarul de stat în MIE, Leonard Orban, şi-a exprimat convingerea că ratificarea va fi finalizată în toate statele UE până la sfârşitul anului.

Apel la summitul din iunie pentru accelerarea procedurilor
Mai sunt şapte luni până la aderare şi opt ţări comunitare care trebuie să ratifice Tratatul. Procedurile de ratificare sunt demarate deja în toate cele opt, iar majoritatea a anunţat că, până în iulie, Bucureştiul şi Sofia vor avea un vot final. Surse de la Bruxelles au confirmat pentru Adevărul că în concluziile summitului european din iunie va exista şi un apel la adresa statelor restanţiere cu ratificarea pentru accelerarea procesului în parlamentele naţionale.

Devansarea raportului CE nu schimbă data ratificării la Berlin
Cu toate acestea, Germania şi Danemarca rămân ferme pe poziţie, votul lor final asupra Tratatului aşteaptă raportul din toamnă al Comisiei. Deşi comisarul pentru extindere Olli Rehn a cerut Bundestagului grăbirea ratificării, ministrul Boagiu, aflat recent la Berlin, a obţinut doar promisiunea că parlamentarii germani votează asupra Tratatului în 26 octombrie. Un reprezentant al fracţiunii CDU/CSU din Bundestag ne-a declarat că este aproape sigur că documentul va întruni cele 2/3 de voturi necesare în legislativul de la Berlin. Termenul de ratificare nu va fi schimbat nici în cazul unei devansări a raportului CE (în septembrie). În 24 noiembrie, ratificarea ajunge în Bundestag, iar din acel moment preşedintele german Koehler are la dispoziţie o lună pentru a promulga documentul.
Danemarca a adoptat aceeaşi linie cu Germania. Deşi preşedintele parlamentului de la Copenhaga, Christian Mejdhal, anunţa la Bucureşti, în noiembrie 2005, că până în vară colegii săi vor ratifica Tratatul, Danemarca s-a decis să aştepte evaluarea comisarului Rehn din toamnă. Schimbarea bruscă de atitudine naşte o umbră de îngrijorare. Se poate ca nici Finlanda să nu voteze până la vacanţa parlamentară de vară, ceea ce ar împinge ratificarea de la Helsinki spre toamnă. Dezbaterile care preced ratificarea s-ar putea prelungi pe seama îndeplinirii criteriilor economice de către România, în contextul în care preşedinţia finlandeză a UE, care debutează în iulie, pune accent pe competitivitate, capitol la care România a înregistrat o uşoară scădere în 2005.

Hopul sondajelor de opinie din Olanda
În Olanda, Tratatul a trecut greu de una dintre Camerele parlamentului. Nu trebuie ignorat că Olanda a dat un vot negativ Constituţiei europene şi că cetăţenii săi, potrivit unui recent sondaj de opinie, nu vor România în UE. şi Belgia dă guvernanţilor români o uşoară strângere de inimă, în contextul în care Tratatul a trecut doar prin două Camere ale parlamentului, din cele şapte existente.

Stat membru Ratificare Parlament Stadiu
Finlanda Iunie 2006 Comitetele parlamentare administrativ, financiar şi Marele Comitet UE au avizat proiectul de raport privind legea de ratificare. În 12 iunie va avea loc prima lectură în plen a raportului Comisiei pentru Afaceri Externe, iar la19 iunie cea de a doua lectură şi aprobarea finală în plen.
Luxemburg Iunie 2006 La 27 aprilie a.c., Comisia pentru afaceri externe a Camerei Deputaţilor a dezbătut raportul privind proiectul de lege pentru ratificare. Votul în plenul Camerei este preconizat pentru a doua jumătate a lunii iunie.
Danemarca Sem. I 2006 19 ianuarie 2006 - a avut loc prima lectură, în plenul Parlamentului, a proiectului de lege privind ratificarea. Irlanda Sem. I 2006 La 24 mai a.c. a fost prezentat plenului Camerei Deputaţilor textul moţiunii de susţinere a legii de ratificare. Legea de ratificare a tratatului urmează să fie adoptată în cadrul actualei sesiuni parlamentare (care se va încheia la începutul lunii iulie a.c.).
Olanda Sem. I 2006 La 7 februarie 2006, Camera Reprezentanţilor a adoptat legea de ratificare cu 95 de voturi pentru şi 54 împotrivă. Proiectul legii se află în prezent la Senat. După aprobarea de către Senat, procesul de ratificare se va încheia o dată cu promulgarea documentului de către regina Olandei. La 13 iunie este programată dezbaterea în plenul Senatului, urmând ca votul final să aibă loc o săptămână mai târziu.
Belgia Sem. I 2006 La 20 aprilie, Camera Reprezentanţilor a aprobat proiectul de lege privind ratificarea. Votul intervine după adoptarea proiectului de lege de plenul Senatului federal, marcând astfel încheierea procedurii de ratificare la nivelul celor două Camere federale. Etapa următoare constă în desfăşurarea procedurilor de ratificare la nivelul celor cinci parlamente regionale şi comunitare.
Franţa 2006 La 23 mai, Consiliul de Miniştri a adoptat proiectul legii de ratificare, documentul fiind transmis la birourile celor două Camere ale parlamentului: Adunarea Naţională şi Senatul. Proiectul va fi mai întâi luat în discuţie de Adunarea Naţională.
Germania 2006 Guvernul federal a adoptat, la 5 aprilie 2006, proiectul de lege privind ratificarea. Legea de ratificarea a fost transmisă, de către Guvernul federal, Bundesratului (Camera Superioară a Parlamentului federal), la 26 mai a.c.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite